Sverige har erkänt staten Palestina

INTERNATIONELLT. På torsdagen fattade regeringen det väntade beslutet att Sverige ska erkänna staten Palestina. Regeringen hoppas att beslutet kan bidra till att blåsa liv i förhandlingarna mellan Israel och Palestina.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att det svenska erkännandet av staten Palestina kan ge nytt liv åt fredsprocessen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att det svenska erkännandet av staten Palestina kan ge nytt liv åt fredsprocessen.Foto: FOTO: Viktor Svedberg
Per-Anders Sjögren

– Genom beslutet vill vi bidra med en ny dynamik i en avstannande fredsprocess, sade utrikesminister Margot Wallström på en presskonferens.

Enligt regeringen är de folkrättsliga kriterierna för att erkänna Palestina uppfyllda och därför finns inget skäl att dröja. Även om den palestinska myndigheterna inte har full kontroll över territoriet finns starka politiska skäl för ett erkännande – ett steg som 134 länder redan har tagit. Regeringen hänvisar till att Sverige tidigare har erkänt både Kroatien och Kosovo trots att de saknade kontroll över hela territoriet.  

Enligt regeringen kan ett erkännande bidra till att tina upp de frusna förhandlingarna mellan Israel och Palestina. Beslutet kan underlätta en uppgörelse eftersom de båda parterna blir mer jämlika, enligt Wallström.

Det svenska erkännandet ska nu följas upp med stöd för att utveckla demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina. En ny femårig biståndsstrategi ökar stödet med 500 miljoner kronor till 1,5 miljard över fem år. Samtidigt ställs krav på Palestina att bekämpa korruption, ta avstånd från våld och ge stöd åt kvinnors rättigheter.

Wallström hoppas nu att fler länder inom EU ska gå samma väg som Sverige.

Redan i regeringsförklaringen meddelade statsminister Stefan Löfven att Palestina ska erkännas. Det beskedet har fått kritik från borgerligt håll av två skäl: dels att det är för tidigt att erkänna staten, dels att sådant ställningstagande borde ha föregåtts av samtal mellan riksdagspartierna i utrikesnämnden. Den senare kritiken har också lett till en KU-anmälan mot regeringen. I måndags informerade regeringen dock utrikesnämnden om det väntade beslutet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00