Sverige fördjupar försvar med Finland

NORDEN. Sverige och Finland ska bygga ut sitt försvarssamarbete. Men det är inte frågan om att skapa en svensk-finsk försvarsallians, enligt de båda ländernas försvarsministrar.

Per-Anders Sjögren

Studier om ett djupare samarbete mellan länderna sattes igång under hösten 2013 och enligt den slutrapport som lades fram på tisdagen kommer det att gälla en rad område. Det handlar bland annat om fler övningar, informationsutbyte och att använda varandras baser. Samarbete omfattar såväl flyg som armé och marin.

Utgångspunkten är att bygga förmågor som kan användas i fredstid. Men samtidigt blir effekten att de också kan användas för att arbeta tillsammans i kristider, enligt Finlands försvarsminister Carl Haglund.

– Huruvida vi väljer att göra detta en vacker dag återstår att se. Det gångna året har visat att kriser kan uppstå i Europa och då är det bra att vara beredd, sade Haglund under ett seminarium anordnat av Folk och Försvar.

Ingen allians

Haglund betonade dock att samarbetet inte innehåller några försvarsförpliktelser.

Hans svenska kollega, försvarsminister Peter Hultqvist, var ännu tydligare på den punkten.

– Detta innebär inte en svensk-finsk försvarsallians. Försvaret av Sverige blir i första hand en fråga för Sverige självt och motsvarande gäller för Finland, sade Hultqvist.

De båda försvarsministrarna poängterade att samarbetet dock kan bidra till att höja tröskeln för en eventuell angripare.

Sedan tidigare är det känt att samarbetet bland annat avser att byta luftlägesinformation för att få överblick över civil och militär flygtrafik, att utnyttja flygbaser och hamnar samt fler övningar inom flyg och marin. Länderna ska även genomföra en övning för ubåtsjakt på svenskt vatten.

För svensk del kan det krävas en del lagändringar för att bygga ut samarbetet. Och enligt Peter Hultqvist förbereder regeringen direktiven till en utredning som ska se över vilka ändringar som är nödvändiga.

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00