Sverige behöver en ny bolagsform
Vi behöver lyfta möjligheten till en ny kompletterande bolagsform i den svenska politiska debatten. En frivillig bolagsform som gör det möjligt att både prioritera en hållbar samhällsutveckling och vinst för företaget, skriver riksdagsledamoten Lotta Olsson (M), Nille Skalts, grundare av B-corprörelsen i Norden, Olav Fromm och Annelie Barkelund från Chiesi.
Lotta Olsson (M), Nille Skalts, grundare av B-corprörelsen i Norden, Olav Fromm och Annelie Barkelund, Chiesi.
Sverige är världens näst mest innovativa land enligt FN:s rankning. Bara Schweiz ligger före Sverige. Några framgångsfaktorer för vår innovationsförmåga är förmågan till samarbete mellan näringsliv, akademi, civilsamhälle och det offentliga. Denna unika kombination gör Sverige attraktivt för forskningsintensiva internationella företag, något vi vill värna och skapa ännu bättre förutsättning för.
Vi behöver lyfta möjligheten till en ny kompletterande bolagsform i den svenska politiska debatten.
En kompletterande bolagsform som skulle ytterligare förstärka vår attraktionskraft är så kallad ”Benefit Corporation”. Det är en frivillig bolagsform som har introducerats i många länder, däribland Italien, Frankrike, Spanien samt USA. Bolagsformen underlättar för företag som eftersträvar vinst och samtidigt vill främja en hållbar samhällsutveckling.
Bolaget är ett traditionellt vinstdrivande företag såsom aktiebolag men vinst är inte det enda målet.
Entreprenörskap kan vara del av lösningen
På engelska säger man att företaget skiftar perspektiv från ”shareholder” (ägare) till ”stakeholder” (intressenter). När världen står inför eskalerande utmaningar som klimatförändringar och ojämlikhet kan denna form av entreprenörskap, vara en del av lösningen.
För företag är det lönsamt att inkludera dem som påverkas av ett företags verksamhet, som medarbetare, underleverantörer, kunder och miljön i affärsmässiga beslut. Personal som ser att företaget menar allvar i sitt hållbarhetsarbete blir engagerade, motiverade och stannar längre. Företag som har nära samarbete med sina leverantörer, får snabbt insikt om förändringar som kan påverka affärens inriktning, vilket medför att organisationen blir snabbfotad. Hela organisationens entreprenörskap stärks. En nära relation och förståelse för kundernas behov är avgörande för vidareutveckling av nya produkter och tjänster.
Ny bolagsform vägen framåt
Vi behöver lyfta möjligheten till en ny kompletterande bolagsform i den svenska politiska debatten. En frivillig bolagsform som gör det möjligt att både prioritera en hållbar samhällsutveckling och vinst för företaget. Vi behöver utveckling av produkter och tjänster till samhället, bättre system för kvalitetskontroll och fortsatt fria och ansvarstagande företagare, som därmed blir en del av den fortsatta framgångssagan för Sverige.
- Vi behöver en ny lagstiftning för denna typ av företag, dagens lagstiftning gör det oklart om företaget kan ha dubbla syften. Både göra vinst OCH säkerställa att samhället gynnas av verksamheten. För drygt två år sedan gjorde Dagens Industri en enkät bland svenska storföretag. En tredjedel uppgav att aktiebolagslagens krav på vinst ”lägger krokben för företagens hållbarhetsarbete”.
- Sverige har höga ambitioner vad gäller hållbarhetsarbetet. Flera länder i Europa planerar att införa en hållbar bolagsform, flera har det redan. Det är nu dags att även Sverige ger företagen denna möjlighet.
- Offentliga myndigheter har idag högt ställda mål med sina upphandlingar. En ny bolagsform som säkerställer hållbarhet skulle underlätta goda val och upphandlingar. Likaså kan den hjälpa kunder, arbetssökande och investerare att fatta hållbara beslut.
Som starkt innovativt land har Sverige utvecklats till ett av världens främsta välfärdsländer, samt drivit miljö- och klimatfrågorna i världsklass. Dessa framgångsfaktorer bör vi bygga vidare på. Utvecklingen behöver fortsätta och en ny företagsform kan ge oss ytterligare styrka. Det forskande familjeägda läkemedelsföretaget Chiesi har bolagsformen i Italien, Frankrike och USA och vill gärna övergå till bolagsformen även här om möjlighet ges.
Låt oss ge de företag som vill övergå till en intressentinkluderande bolagsform chansen att göra det.