Svensk styrka kvar i Afghanistan

FÖRSVAR. Sverige ska även i fortsättningen delta i Natos insats i Afghanistan för att utbilda landets säkerhetsstyrkor, föreslår regeringen.

Regeringen begär nu klartecken från riksdagen för att förlänga insatsen efter december i år då det nuvarande mandatet går ut. I riksdagen finns sedan tidigare stöd från de partier som gjort upp om den svenska politiken för Afghanistan – de borgerliga, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Uppdraget gäller en väpnad styrka som bidrag till Natos insats Resolute Support Mission (RSM) för utbildning och rådgivning av de afghanska styrkorna. Det svenska bidraget, som ska uppgå till 50 personer, ska delta i Natoinsatsen till och med december 2016, enligt regeringen.

Insats byter fokus

Den militära Nato-ledda insatsen, ISAF, där Sverige har deltagit, ska successivt övergå till att stötta de afghanska styrkor som ska svara för säkerheten i landet. Sverige deltagande i Nato:s utbildningsinsats är ett led i detta.

Svenskarna kommer i huvudsak att vara verksamma i norra delarna av landet. Men de kommer inte att ha stridande uppgifter. Om situationen i landet förvärras och det krävs förstärkning och evakuering kan styrkan utökas tillfälligt med 200 personer.

I propositionen pekar regeringen på att säkerhetsläget och den humanitära situationen i landet har försämrats. De senaste månaderna har antalet asylsökande från Afghanistan till Sverige ökat ytterligare, och hittills har runt 23 000 anlänt under 2015.

 

Forrige artikel Stopp för dubbla skattestraff Næste artikel Novak vill se ett nytt stöd till medier Novak vill se ett nytt stöd till medier
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!