Svensk styrka kvar i Afghanistan

FÖRSVAR. Sverige ska även i fortsättningen delta i Natos insats i Afghanistan för att utbilda landets säkerhetsstyrkor, föreslår regeringen.

Per-Anders Sjögren

Regeringen begär nu klartecken från riksdagen för att förlänga insatsen efter december i år då det nuvarande mandatet går ut. I riksdagen finns sedan tidigare stöd från de partier som gjort upp om den svenska politiken för Afghanistan – de borgerliga, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Uppdraget gäller en väpnad styrka som bidrag till Natos insats Resolute Support Mission (RSM) för utbildning och rådgivning av de afghanska styrkorna. Det svenska bidraget, som ska uppgå till 50 personer, ska delta i Natoinsatsen till och med december 2016, enligt regeringen.

Insats byter fokus

Den militära Nato-ledda insatsen, ISAF, där Sverige har deltagit, ska successivt övergå till att stötta de afghanska styrkor som ska svara för säkerheten i landet. Sverige deltagande i Nato:s utbildningsinsats är ett led i detta.

Svenskarna kommer i huvudsak att vara verksamma i norra delarna av landet. Men de kommer inte att ha stridande uppgifter. Om situationen i landet förvärras och det krävs förstärkning och evakuering kan styrkan utökas tillfälligt med 200 personer.

I propositionen pekar regeringen på att säkerhetsläget och den humanitära situationen i landet har försämrats. De senaste månaderna har antalet asylsökande från Afghanistan till Sverige ökat ytterligare, och hittills har runt 23 000 anlänt under 2015.

 

Dokumentation

 BESLUTSKEDJAN - PROPOSITION

Vad händer nu?

Partierna i riksdagen ska nu lägga fram sina eventuella motförslag, motioner, på regeringens förslag. Motionstiden går ut den 20 november.

 

Regeringens proposition 2015/16:41



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00