Svensk-fransk front om migration

FLYKTINGKRIS. Sverige och Frankrike ska göra gemensam sak i EU:s migrationspolitisk. Det första stora testet blir i nästa vecka då två tunga möten om flyktingkrisen äger rum.

– Det kan inte fortsätta som nu med att bara några länder tar ansvar. Vi måste hitta en väg framåt, sade Stefan Löfven efter ett möte med den franske premiärministern Manuel Valls på fredagen.  

De båda EU-ledarna underströk att det inte går att lösa den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget om inte alla EU-länder bidrar.

Men den tunga frågan i nästa veckas EU-möten, först migrationsministrarna på tisdag och sedan stats- och regeringscheferna på onsdag, blir att få med sig de EU- länder i Östeuropa som är skeptiska till de olika förslag att fördela flyktingar, främst från kriget i Syrien, som har lagts fram. I den frågan är Sverige och Frankrike stöd från bland andra Tyskland och Österrike.

– Det finns en majoritet som är för, men vi har inte konsensus, konstaterade Valls.

Oacceptabla uttalanden

Både Löfven och Valls kritiserade Ungern för deras politik att stänga gränser och uttalande från regeringshåll om att enbart kristna flyktingar är välkomna – uttalande som är fullständigt oacceptabla, enligt statsminister Löfven.

– Då har man passerat en gräns. Det är inte europeiska värderingar och ger inte uttryck för människors lika värde, sade Löfven.

Rättvisa på arbetsmarknaden

Under mötet enades Löfven och Valls också om att intensifiera det svensk-franska samarbetet, framförallt på tre punkter. Förutom migrations- och klimatpolitik handlar det om att bygga upp ett ”Socialt Europa”. Det inbegriper en politik för fler jobb samtidigt som arbetsvillkor ska förbättras och lönedumpning undvikas. Det hela sammanfattas med det som statsminister Löfven kallar ”ordning och reda på arbetsmarknaden”. Något som också är viktigt för att stärka legitimiteten för den inre marknaden i EU.

– Alla vinner på rättvisa villkor: löntagarna, näringslivet och samhället, sade Löfven.

Forrige artikel S – framtidspartiet som inte lockar unga Næste artikel Investeringar i bostäder ska ge jobb Investeringar i bostäder ska ge jobb