Svenskt-finskt samarbete om försvar fördjupas

FÖRSVAR. Det svenska försvarssamarbetet med Finland ska fördjupas. Det handlar bland annat om fler övningar, informationsutbyte och att nyttja varandras baser.

Per-Anders Sjögren

Ett djupare samarbete mellan länderna initierades under hösten 2013 och gäller på flera plan som inbegriper flyg, armé och marin. En rapport ska presenteras om samarbetet under februari.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist och hans finske kollega Carl Haglund handlar det om att bygga ett samarbete som bidrar till att höja tröskeln för en eventuell angripare, även om det svensk-finska projektet bara gäller i fredstid.

- Det ger en signal om att vi jobbar ihop och det i sig höjer tröskeln, säger Hultqvist.

Den kommande rapporten innehåller bland annat förslag om att byta luftlägesinformation för att få bättre överblick över civil och militär flygtrafik, att utnyttja varandras flygbaser och hamnar samt fler gemensamma övningar inom flyg och marin. Dessutom kommer länderna att under 2016-2017 att genomföra en övning för ubåtsjakt på svenskt vatten.

För svensk del blir det nu tal om att utreda vilka lagar och regler som är nödvändiga att ändras för att fördjupa samarbete.

 

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00