Svantesson: Sjukt många riktade statsbidrag

KOMMUNER. Effektiviteten i kommunerna är låg och det är stora skillnader mellan kommunerna. De riktade statsbidragen är en del av problemet enligt Elisabeth Svantesson (M).

– Det har blivit sjukt många riktade statsbidrag, sade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, vid ett seminarium hos Svenskt Näringsliv om effektiviteten i kommunsektorn.

Svenskt Näringsliv har undersökt hur effektivt olika kommuner jobbar och kommit fram till att det finns en besparingspotential på mellan 30 och 40 miljarder kronor.

Enligt Elisabeth Svantesson är de riktade statsbidragen till kommunerna, i dag finns det cirka 200 sådana bidrag, en del av förklaringen bakom att vissa kommuner är mindre effektiva.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. I artikeln finns listor över de mest effektiva kommunerna samt kommentar från civilminister Lena Micko (S).

Teckna provabonnemang här.

Forrige artikel Han blir ny gd för FRA Han blir ny gd för FRA Næste artikel Hon får ansvar för Sveriges stamnät Hon får ansvar för Sveriges stamnät
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.