Stortinget stängdes efter bombhot: ”Inte klarlagt”

Det norska parlamentet stängdes ned efter ett bombhot. Tungt beväpnad polis fanns utanför byggnaden. Nu har stortinget öppnat igen, men det hela är ännu inte helt avklarat, enligt polisens insatsledare.

Ingen fick varken komma in eller ut ur parlamentet i Oslo efter hotet på onsdagsmorgonen.
Ingen fick varken komma in eller ut ur parlamentet i Oslo efter hotet på onsdagsmorgonen.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Miranda OlssonAxel Hyttnäs Telin

Stortinget stängde ner under onsdagsförmiddagen på grund av bombhot i sociala medier.

”Polisen har mottagit ett hot mot stortinget, det här är ett hot som vi svarar på. Vi återkommer med ytterligare upplysningar när det finns”, rapporterade polisen på X.

Besökare fick utrymma lokalerna, medan ledamöter, tjänstemän och journalister fick stanna kvar i byggnaden. Ingångarna stängdes och bevakades av beväpnad polis.

Arbetet fortsatte som vanligt

Stortingets säkerhetschef Pål Munck sade till Altinget.no att flera åtgärder hade vidtagits och att säkerhetssituationen fortfarande var oklar.

Hur framfördes hotet?

– Det framfördes på sociala medier, upptäcktes och skickades till polisen och det är polisen som har reagerat på detta.

Till Altinget kunde Munck inte säga vad hotet gick ut på, men det fick inga större konsekvenser för stortingets vardagliga arbete.

– Det parlamentariska arbetet sker som vanligt. Vi har stängt ingångarna till dess att vi har avklarat situationen.

Rörde sig om två hot

Vid klockan 12.30 hävde polisen spärrarna. Situationen är till viss del klarlagd, enligt polisens insatsledare Svend Bjelland. Enligt Bjelland ska två hot ha kommit in till polisen under tisdagskvällen. Polisen vet vem som står bakom det första hotet, men personen är inte gripen.

Men polisen vet ännu inte vem som ligger bakom det andra hotet.

– Det är säkert att färdas, men det är inte klarlagt i den meningen att vi inte vet vem som ligger bakom det, säger han till NRK.

Stortinget utrymde besökare och stängde sina ingångar. Ledamöter, tjänstemän och journalister fick stanna kvar på parlamentet och fick inte komma ut.
Stortinget utrymde besökare och stängde sina ingångar. Ledamöter, tjänstemän och journalister fick stanna kvar på parlamentet och fick inte komma ut. Foto: Veslemøy Østrem/Altinget


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00