Stopp för rökning på lekplatser och tågperronger

KORT NYTT. Regeringen vill förbjuda rökning på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

I syfte att minska rökningen och den passiva rökningen – och samhällets kostnader för detta – föreslår regeringen rökförbud på ett antal offentliga platser: lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

– I grunden handlar det om att minska rökningen och de sjukdomar och ohälsa som rökningen resulterar i, men också att skydda barn och unga från rökningen, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår även tillståndsplikt för tobaksförsäljning samt strängare regler för exponering av cigaretter i affärerna.

– Det är rimligt att det finns ett tillstånd för butiken och att vi minskar möjligheterna till att marknadsföra rökning, säger socialminister Annika Strandhäll.

Förslaget till ny tobakslag ska nu skickat till Lagrådet för juridisk granskning. Enligt förslaget träder lagen i kraft den 1 januari år 2019.

Forrige artikel Ifrågasatt kyckling stryks från myndighetsmeny Ifrågasatt kyckling stryks från myndighetsmeny Næste artikel Riksrevisionen granskar intagningen till gymnasiet