Socialdemokrater populära chefer

UTNÄMNINGSPOLITIK. Politiseringen av utnämningsmakten har minskat, allt färre toppchefer har politisk bakgrund. Bland dem som utnämns till generaldirektörer och myndighetschefer som har ett förflutet inom politiken är det dock fortfarande socialdemokrater som ror hem flest antal jobb. 

Tre chefer med ett förflutet inom socialdemokratin och en moderat har utnämnts till chefer under regeringen Löfven. En övervägande majoritet av cheferna, 27 stycken saknar däremot partipolitisk koppling.

När Dan Eliasson, tidigare politisk sakkunnig och senare statssekreterare på justitiedepartementet, utnämndes till rikspolischef hösten 2014 befarade de borgerliga partierna en återgång till att tillsätta chefer som är politiskt färgade.

– Man kan hoppas att detta inte är ett tecken på att regeringen avser att gå tillbaka till politiska tillsättningar, sade Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter efter utnämningen.

 

* Före valet, ** Efter Valet, † Hittills 2016

Alliansen väljer också socialdemokrater

Eliasson var dock valet även för alliansregeringen, 2007 utsåg regeringen Reinfeldt honom till generaldirektör för Migrationsverket och 2011 fick han tjänsten som Försäkringskassans chef. Under de borgerligas två mandatperioder, 2006-2014, utsågs 19 socialdemokrater, 4 moderater, 3 centerpartister, 1 kristdemokrat och 1 liberal till chefer på statliga myndigheter.

Facit från Alliansens två mandatperioder är att 28 personer med politisk bakgrund och 183 opolitiska utnämndes till myndighetschefer.

Två andra socialdemokrater har också fått toppjobb av den nuvarande regeringen. 2015 blev Lena Nyberg generaldirektör för MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Nyberg har ett förflutet som socialborgarråd i Stockholm och har tidigare arbetat som statssekreterare på kulturdepartementet. Samma år valdes en annan stockholmsk socialdemokrat till generaldirektör för Socialstyrelsen. Olivia Wigzell var politiskt aktiv inom S som landstingsråd och oppositionsborgarråd i Stockholm på 1990-talet. 

Till tjänsten som chef över Statens tjänstepensionsverk valde regeringen dock sin hittills enda moderata chef under mandatperioden. Joakim Stymne, tidigare statssekreterare hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och biståndsminister Gunilla Carlsson, fick tjänsten.

Under hösten har det debatterats flitigt på svenska kultursidor om kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) val av Ann Follin som överintendent för Statens museer för världskultur. Kritiker menar att museichefen går i Miljöpartiets ledband. Follin har dock inget formellt band till Miljöpartiet och regeringen har hittills inte tillsatt någon med bakgrund inom Miljöpartiet på en chefsposition. 

I kartläggningen har vi inte räknat in landshövdingar, som nästan alltid är före detta politiker. Vi har inte heller räknat in chefer för svenska ambassader utomlands, som sällan har politisk bakgrund.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00