Snigelpost kan bli långsammare och dyrare

POST. Slopat krav på brevbefordran över natten och avskaffat pristak är några av de frågor som utredningen om postmarknaden ska ta ställning till. Det framgår av regeringens direktiv till utredningen.

Kristina Gauthier Reberg

Sedan 1997 gäller att minst 85 procent av de brev som har postats i tid ska vara framme nästa dag. Minst 97 procent ska nå mottagaren inom tre arbetsdagar.

När Alliansregeringen 2010 lade fram förslag till en ny postlag fick det kravet vara kvar oförändrat.

Men med stadigt minskande brevvolymer kan den rödgröna regeringen tänka sig en ändring.

Brev måste inte fram nästa dag

Utredaren ska ”bedöma behovet av övernattbefordran av brev” och beskriva konsekvenserna av att avveckla kravet på befordran över natten i reglerna för en samhällsomfattande posttjänst.

Fakta
Den 1 april 2014 höjde Posten portot för brev från 6 till 7 kronor, men ändrade samtidigt högsta vikten från 20 till 50 gram. Därmed innebar det en prissänkning från 12 till 7 kronor för brev som väger mellan 21 och 50 gram.
Fakta
2014 delades drygt 2 433 miljoner brev ut i Sverige. Det var 4,4 procent färre än året innan, och en minskning med 29 procent sedan millennieskiftet.
   Posten hade år 2013 92,6 procent av brevmarknaden och Bring Citymail hade 6,3 procent.

Tidningsutgivarna har länge önskat att Posten skulle slippa leverera brev redan nästa dag, eftersom det skulle underlätta en samdistribution av post och dagstidningar. Utredningen ska titta också på den frågan.

Enligt postförordningen får den som har hand om en samhällsomfattande posttjänst, det vill säga PostNord, inte ändra portot hur som helst. Portot för brev på upp till 500 gram som ska vara framme nästa dag får inte höjas mer än konsumentprisindex.

Pristaket har minskat i betydelse

Fakta
928 hushåll fick i slutet av förra året sin post mer sällan än fem dagar i veckan. Ett år tidigare var det 1 009 hushåll som inte hade brevutbärning alla vardagar.

Pristaket infördes 1998 för att skydda privatpersoner och småföretag mot stora prishöjningar. En utredning om postmarknaden föreslog 2005 att pristaket skulle slopas, med motiveringen att kostnaderna för porto numera är en mycket liten del av hushållens och småföretagens utgifter (SOU 2005:5).

”Det bör åter utredas om pristaksregleringen fortfarande behövs”, skriver regeringen i direktiven till den nya utredningen. Utredningen ska undersöka om det fortfarande finns grupper som behöver skyddas av ett pristak på porto, och i så fall föreslå en annan konstruktion på pristaket.

Utredningen ska vara klar med sina förslag om pristak och befordran av brev över natten senast den 30 november i år. Slutbetänkandet med andra frågor om postmarknaden ska lämnas till regeringen senast den 31 maj nästa år.

LÄS OCKSÅ: Mera mejl kräver ny postlag

Kommittédirektiv 2015:87

 

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00