Snabba kast i Buchts planering

REGERINGSARBETE. Det blir ingen livsmedelsstrategi i april, som regeringen meddelade för mindre än två veckor sedan. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hänvisar till det stora engagemanget och förlänger arbetet med två månader.

Foto: Altinget
Johanna Alskog

När regeringen den 12 januari presenterade förteckningen över planerade propositioner och skrivelser under återstoden av riksdagsåret, så utlovades förslaget om en nationell livsmedelsstrategi att presenteras i april. Men när riksdagsledamot Lars Tysklind (L), vid en frågestund i riksdagen på onsdagen, undrade om den gällande tidsplanen, meddelade Bucht att det nu är juni som gäller.

Många inspel

– Tidsplanen var initialt att vi skulle lämna en proposition till riksdagen i mars, men vi måste skjuta upp det. Vi räknar med att kunna lägga fram en proposition i juni. Varför då? Jo, för att vi har fått oerhört många inspel, inte minst under de dialogresor vi har gjort runt om i landet, till sex olika orter, svarade Bucht och fortsatte:

– Det har varit fulla hus med många inspel från branscher och intresseorganisationer, vilket har gjort att vi fått ett enormt stort material. Detta material måste sammanställas och hanteras på ett ansvarsfullt sätt, men också förankras hos de övriga partierna, sade Bucht.

Även om förslaget till livsmedelsstrategi hade varit klart redan i april, skulle riksdagsbehandlingen ha skett först efter sommaren.

Utlovar åtgärder

Det kan inte anses vara ett seriöst sätt att handskas med en på många sätt avgörande fråga för att säkerställa en välfungerande, konkurrenskraftig och framtidsinriktad livsmedelsproduktion.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) i en skriftlig fråga till landsbygdsminister Bucht där han ifrågasätter de olika beskeden om när livsmedelsstrategin ska finnas klar

När propositionen med livsmedelsstrategin presenteras, kommer regeringen samtidigt att presentera ett antal offentliga insatser för att stärka livsmedelskedjan. Det utlovade Bucht i ett svar på en skriftlig fråga från Cecilia Widegren (M) om strategin.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00