Smugglade kontanter kan finansiera terror

BROTT. Kontanter som smugglas över gränserna kan tvättas vita och användas för att finansiera terrorism. Detta berör även Sverige och därför krävs en djupare granskning. Det framgår av den skrivelse från den förra regeringen som riksdagen nu har godkänt.

Per-Anders Sjögren

I somras lade alliansregeringen fram sin redovisning av Sveriges nya strategi för att hindra penningtvätt och finansiering av terrorism. I en rapport från i mars i år har fler svenska myndigheter och organisationer pekat ut olika områden där det finns risker.

Smuggling

Ett område är kontanter som förs över gränserna och där Sverige gör för lite för att kontrollera flödet. Den internationella organisationen mot penningtvätt, Fatf, har också påpekat att kurirer och storskalig smuggling av kontanter är ett stort problem.

Små möjligheter

I rapporten från i våras påpekas att Tullverket har begränsade möjligheter att upptäcka och hindra dessa transporter. Detta gör det möjligt att brottsvinster från Sverige tvättas utomlands och att brottsvinster på motsvarande sätt förs in i Sverige för att tvättas, enligt skrivelsen.

I sin redovisning framhöll alliansregeringen att det finns anledning att noggrant analysera frågan om kontanter som förs över Sveriges gräns, och vilka åtgärder som behövs för att komma tillrätta med problemet.

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00