Debatt

Slutreplik: Liberala studenter har en ytlig syn på yttrandefrihet

För oss går det inte att tala om yttrandefrihet utan att nämna att vissa röster tystas innan de får chansen att delta i det akademiska samtalet. Det skriver Anton Sánchez Sulejmani, ordförande Uppsala studentkår, i en slutreplik.

Citat från en av Uppsala Universitets huvudbyggnader.
Citat från en av Uppsala Universitets huvudbyggnader.Foto: Fredrik Persson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under december gav sig Uppsala studentkår in i debatten om utbildningsminister Mats Perssons (L) planerade utredning om cancelkultur på svenska högskolor. Kort därefter svarade Liberala studenter, utan att bemöta vår kritik mot utredningen.

Läs också

Mer komplext än cancelkultur

Akademisk frihet är en viktig fråga. Uppsala studentkår välkomnade därför utbildningsministerns engagemang för ett universitet med högt i tak. Samtidigt poängterade vi att hoten mot den akademiska friheten är mer komplexa än vad begreppet cancelkultur fångar.

Vi är inte ensamma om att invända mot fokuset på cancelkultur. Kritiker har tagit upp hur eftersatt arbetsmiljöarbete och tyngande byråkrati begränsar akademiker mer än någon sorts identitetspolitisk tystnadskultur. Det har även påpekats att utredningar om extern påverkan redan genomförts, något utbildningsministern har alla möjligheter att följa upp.

Kritiker har tagit upp hur eftersatt arbetsmiljöarbete och tyngande byråkrati begränsar akademiker mer än någon sorts identitetspolitisk tystnadskultur.

Vårt tillägg till debatten är att lyfta frågan om diskriminering. För oss går det inte att tala om yttrandefrihet utan att nämna att vissa röster tystas innan de får chansen att delta i det akademiska samtalet. Det går inte heller att prata om högt i tak när studenter som agerar mot diskriminering misstänkliggörs från högsta ort.

Ducka inte frågan om diskriminering

Liberala studenter skriver att de är överens om att arbetet mot diskriminering är viktigt. Det tror vi att även Persson anser. Vi ställer oss därför frågande till varför Liberalernas representanter är så motvilliga till att fördjupa sin förståelse för frågan om yttrandefrihet. Målet är vi överens om: fritt utbyte av idéer på svenska högskolor.

Trots detta tappar Liberala studenter bort sig i invändningar mot påhittade argument i stället för att möta oss i diskussionen om utbildningsministerns utredning. Perssons användning av cancelkultur som slagträ mot identitetspolitik visar på en vilja att begränsa det akademiska samtalet efter en konservativ mall – samtidigt som arbetet med att stärka akademikers yttrandefrihet försummas. Denna inriktning borde oroa en liberal studentorganisation precis som den oroar oss, trots att deras replik duckar frågan.

Läs tidigare inlägg i debatten

Vem blir egentligen cancellerad, Mats Persson?

Vi vill att utbildningsminister Mats Persson omvärderar sin utredning om cancelkultur och tar ett mer nyanserat grepp om frågan om yttrandefrihet på svenska lärosäten. Det skriver Anton Sánchez Sulejmani, ordförande Uppsala studentkår.

Replik: Skriv in den akademiska friheten i grundlagen

Anton Sánchez Sulejmani, S-studenter och Uppsala Studentkår, skriver att utbildningsministern borde anamma ett mer nyanserat grepp av yttrandefriheten på lärosätena. Men vad är egentligen ett nyanserat grepp av yttrandefriheten om det inte innebär ett stärkt skydd? skriver Hannes Snabb och Viktor Janrik från Liberala Studenter i en replik.

Nämnda personer

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00