Debatt

Slutreplik: Den azerbajdzjanska tondövheten stärker vår övertygelse

Ambassadör Ahmadovs svar visar på den azerbajdzjanska tondövheten och stärker oss i vår övertygelse om att det behövs långt mer och kraftfullare åtgärder för att trycka tillbaka anfallet, skriver Karin Karlsbro och Joar Forssell, Liberalerna.

Omvärlden och EU misslyckades med att skydda Ukraina från Ryssland och återigen har vi misslyckats med att förhindra det vi nu ser i Nagorno-Karabach, skriver Karin Karlsbro och Joar Forssell (L).
Omvärlden och EU misslyckades med att skydda Ukraina från Ryssland och återigen har vi misslyckats med att förhindra det vi nu ser i Nagorno-Karabach, skriver Karin Karlsbro och Joar Forssell (L).Foto: Pressbild/TT/montage
Karin Karlsbro
Joar Forssell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I sitt svarvår artikel om de brutala övergrepp som befolkningen i Nagorno-Karabach utsätts för av regimen i Azerbajdzjan vill Zaur Ahmadov, Azerbajdzjans ambassadör i Sverige “uppmärksamma läsarna på några fakta”. 

Läs också

De enda fakta som behöver presenteras just nu är att Azerbajdzjans angrepp med syfte att utradera Nagorno-Karabach, har resulterat i att tiotusentals människor just nu befinner sig på flykt från sina hem. Löften om rättigheter och säkerhetsgarantier ekar tomt mot bakgrund av Azerbajdzjans usla historik när det kommer till brott mot mänskliga rättigheter och behandling av minoriteter. 

Man kan tro att det är Putin som talar om Krim

I sann imperialistisk anda beskriver ambassadören angreppet och annekteringen som en ädel handling. Området ska ”befrias från terrorister” och den lokala befolkningen ska ”återintegreras” och erbjudas medborgarskap. Man kan tro att det är Putin som talar om Krim. 

Den som fortsätter att stå tyst ger Ahmadov rätt i sin verklighetsbeskrivning där den armeniska folkgruppen inte har rätt att existera.

Vad Ahmadov kallar för ”en fredlig och lugn återintegration av dessa invånare i det azerbajdzjanska samhället” är en osmaklig omskrivning av den brutala utrensning som pågår i detta nu och som drabbar det armeniska folket. Ett folk som genom historien förföljts och drabbats av folkmord och som 2023 åter utsätts för förföljelse, fördrivning och våld. 

Omvärldens passivitet har möjliggjort angreppet. Den som fortsätter att stå tyst ger Ahmadov rätt i sin verklighetsbeskrivning där den armeniska folkgruppen inte har rätt att existera. Omvärlden och EU misslyckades med att skydda Ukraina från Ryssland och återigen har vi misslyckats med att förhindra det vi nu ser i Nagorno-Karabach. 

Vi kräver omfattande sanktioner

Situationen är akut. Ahmadovs svar visar på den azerbajdzjanska tondövheten och stärker oss i vår övertygelse om att det behövs långt mer och kraftfullare åtgärder för att trycka tillbaka anfallet. Vi upprepar våra krav på att EU omedelbart lägger fram omfattande sanktioner mot Azerbajdzjan och avslutar det gasavtal som slöts förra året. 

Allt annat är just nu ett svek mot befolkningen i Nagorno-Karabachs rätt att leva sina liv i fred och frihet och de tusentals människor som just nu flyr för sina liv och lämnar hem som de kanske aldrig får återse igen. 

Tidigare inlägg i debatten

Liberalerna: Upp till EU att förhindra etnisk rensning i Nagorno-Karabach

Det är uppenbart att regimen i Azerbajdzjan tagit EU och omvärldens passivitet som en förevändning för att anfalla Nagorno-Karabach. Det skriver Liberalernas Karin Karlsbro, Europaparlamentariker, och Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson.

Replik: Azerbajdzjans ambassadör svarar Karin Karlsbro och Joar Forssell

Jag skulle vilja uppmärksamma läsarna på några fakta om läget i Karabach-regionen i Azerbajdzjan, skriver Zaur Ahmadov, Azerbajdzjans ambassadör i Sverige, i en replik till Karin Karlsbro (L).

Nämnda personer

Zaur Ahmadov

Azerbajdzjans ambassadör i Sverige

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00