Om  
Helena Lindberg

Skolverket granskas av Riksrevisionen

Riksrevisionen inleder en granskning av Skolverkets arbete med statistik. Fokus ligger på hur statistiken tas fram och används utifrån användarnas behov. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ditte Roslund

Enligt skollagen är det Skolverket som ansvarar för att ta fram nationell och jämförande statistik för skolan. Förutom att statistiken används till att utvärdera svensk skola används den av olika aktörer som arbetar för en jämlik skola. Dessutom är den viktig för elevers och vårdnadshavares möjlighet att göra ett informerat val inom ramen för det fria skolvalet.

Nu inleder alltså Riksrevisionen en granskning av Skolverkets arbete med den nationella statistiken. Syftet är att undersöka om Skolverket på ett ändamålsenligt sätt uppfyller sitt uppdrag vad gäller framtagande och användning av statistik.

– Riksrevisionen inleder granskningen efter indikationer på att Skolverkets statistik inte alltid motsvarar användarnas behov, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Skolverkets arbete med internationella kunskapsmätningar, till exempel Pisa, ingår inte i granskningen. Planerad publicering för granskningen är i augusti 2022. 

Nämnda personer

Helena Lindberg

Riksrevisor Riksrevisionen
Jur. kand. (Stockholms uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00