Skatteutskottet kräver besked om second hand-butiker

SKATTER. Finansministern kallas till riksdagens skatteutskott för att redogöra för vad hon kommer att göra för att den ideella sektorn inte ska raseras när organisationernas second hand-butiker måste betala in moms till staten.

På initiativ av utskottsordförande Per Åsling (C) beslutade skatteutskottet på torsdagen att kalla finansminister Magdalena Andersson (S) till utskottets möte på torsdag nästa vecka.

– Anledningen är att hon i svar på skriftliga frågor säger att hon inte för närvarande planerar att vidta några åtgärder, säger Per Åsling.

Finansministern har flera gånger svarat riksdagsledamöter att hon ”anser att de ideella organisationernas verksamhet är mycket värdefull och att dessa organisationer bör främjas”. Hon har också bedyrat att hennes ambition är ”att säkerställa att det finns goda förutsättningar för ideella organisationer att skapa intäkter till sin verksamhet, exempelvis genom second hand-försäljning”.

Samtidigt har hon skrivit i svaren: ”För närvarande avser jag emellertid inte att vidta några omedelbara åtgärder.”

Det duger inte, tycker Per Åsling.

– Det krävs snabba och resoluta insatser annars krackelerar den ideella sektorn, säger han.

Skatteutskottet har tidigare haft besök av Magdalena Anderssons statssekreterare Charlotte Svensson och tjänstemän från finansdepartementet för att få klarhet i vad regeringen gör för att rädda second hand-butikerna som intäktskälla för de ideella organisationerna.

– Det var inget nytt som kom fram där, säger Per Åsling (C).

 

Forrige artikel Åstrand kräver snabbare legitimationer Åstrand kräver snabbare legitimationer Næste artikel Notorisk rattfyllerist ska få bilen skrotad Notorisk rattfyllerist ska få bilen skrotad