Om  
Alf Jönsson

Skånes regiondirektör får sparken

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) har fattat beslut om att regiondirektör Alf Jönsson ska lämna sin tjänst.

Alf Jönsson, avgående regiondirektör i Region Skåne.
Alf Jönsson, avgående regiondirektör i Region Skåne.Foto: Region Skåne
Miranda Olsson

Alf Jönsson har varit regiondirektör i Skåne sedan 2015. I augusti tog han timeout från tjänsten efter att ha blivit kontaktad av polis, men någon ny information i utredningen ska inte vara anledningen till att Jönsson nu får gå, meddelar regionen.

– Alf Jönsson har verkat i drygt sju år under två mandatperioder med olika styren och har under den här tiden gjort ett gediget arbete. Nu går vi in i en ny mandatperiod och det är naturligt att vi ser över ledningen med de utmaningar vi har framför oss, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Jönsson har i enlighet med sitt anställningsavtal en fallskärm på 4,7 miljoner kronor, rapporterar SVT

– Det är ingenting som vi har kunnat komma runt, han har ett tillsvidareavtal och då har han rätt till 24 månadslöner vid avsked, säger Sonesson.

Oklart vem som tar över

- Jag vill verkligen tacka alla fantastiska medarbetare och chefer. Det är människor som verkligen gör skillnad för skåningarna och jag är stolt att ha varit en del av Region Skåne och den otroliga utveckling som skett under de här innehållsrika åren, säger Alf Jönsson vars anställning upphör redan den 6 oktober.

Rekrytering av en ny regiondirektör väntas inledas inom kort. Så länge är ekonomidirektör Lars-Åke Rudin tillförordnad regiondirektör i Region Skåne.

Nämnda personer

Alf Jönsson

Regiondirektör Region Skåne

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00