Skåneliberaler säger nej till Löfven

KORTNYTT. Liberalerna har sprickor internt. Skåneförbundet går emot partiledningen och utesluter regeringssamarbete med S. Jan Björklund menar dock att en majoritet i partiet inte delar den uppfattningen.

Johan Manell

Hur Liberalerna ska agera i de pågående regeringsförhandlingarna har blivit en het potatis. Skåneliberalerna tycker att partiet har varit otydligt och har därför antagit en skrivelse som utesluter regeringssamarbete med Socialdemokraterna. 

Det de framför allt vänder sig emot är att sitta i en S-ledd regering eller att släppa fram en sådan. 

"Den oklarhet som uppstått om Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig. Den trovärdighet som byggts upp under många år riskerar att raseras. Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna." står det i skrivelsen. 

Huvudargumentet är att en sådan regering skulle kräva stöd av Vänsterpartiet. Skåneförbundet tror inte att en regering kan formas som kan tolereras av både L och V. Partiledaren Jan Björklund menar dock att alternativet är att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. 

– De säger nej till ett sådant samarbete. Då kan det enda som återstår vara ett samarbete med Sverigedemokraterna. Jag känner mitt parti väl. Skåneförbundet har sin uppfattning, men det finns ingen majoritet i vårt parti för att samarbeta med Sverigedemokraterna, sade Jan Björklund i Malou efter 10 i TV 4.

Nämnda personer

Jan Björklund

Ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00