Ska kartlägga amorteringsventilen när den nu prövas skarpt

Det blir inget pausat amorteringskrav just nu. I stället ska Finansinspektionen utvärdera amorteringsventilen. Viktor Thell som ska leda kartläggningen menar att det är först nu man kan analysera hur den fungerar i praktiken.

Viktor Thell analytiker på Finansinspektionens stab för ekonomisk analys blir ansvarig för Finansinspektionens kartläggning av amorteringsventilen, på uppdrag av regeringen och finansmarknadsminister Niklas Wykman. 
Viktor Thell analytiker på Finansinspektionens stab för ekonomisk analys blir ansvarig för Finansinspektionens kartläggning av amorteringsventilen, på uppdrag av regeringen och finansmarknadsminister Niklas Wykman. Foto: Anna Nildén/Jessica Gow / TT
Louise Carlsson-Örning

Regeringen har fått kritik för att inte hålla löftet om att pausa det utökade amorteringskravet, något som bland annat Moderaterna lovade i valrörelsen. 

Efter att både Riksbanken och Finansinspektionen varnat för att lätta på kraven gav regeringen i slutet av december i stället Finansinspektionen i uppdrag att se över hur möjligheterna att göra undantag från amorteringskraven, den så kallade amorteringsventilen, fungerar i praktiken.  

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00