Singelkvinnor får samma rätt till assisterad befruktning

BARN. Ensamstående kvinnors rätt till assisterad befruktning ska snart vara verklighet. I juni planerar regeringen att lämna ett lagförslag till riksdagen.

Vårvintern 2012 uppmanade riksdagen den dåvarande regeringen att skyndsamt återkomma med ett lagförslag som ger ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. Regeringen bakade så småningom in frågan i samma utredning som - den mycket komplexa - frågan om surrogatmödraskap.

Men nu är en proposition snart redo att presenteras för riksdagen. I juni planerar den nya regeringen att lägga fram ett lagförslag, enligt listan över planerade propositioner under riksmötet 2014/2015.

Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL som har varit aktiva och drivit frågan, konstaterar att det hela knappast skett "skyndsamt", men att det är bra att lagändringen ser ut att snart vara i hamn.

- Det fanns ett tydligt politiskt motstånd från den förra regeringen. Kristdemokraterna ville inte det här, de kämpade emot under alla åtta år. Jag tror det är det som ledde till att det tagit så enormt lång tid, säger Ulrika Westerlund till Altinget.

Forrige artikel Sena förslag sänker budget Sena förslag sänker budget Næste artikel Uppsala mer skuldtyngt än Stockholm