Debatt

Sex förslag för att förenkla för svenska skogsägare

Den nya regeringen borde försöka göra livet enklare för små skogsägare. Det skriver Leif Öster, skogsägare och tidigare expert i skogsutredningen.

Skogsvårdslagen behövs inte, skriver debattören.
Skogsvårdslagen behövs inte, skriver debattören.Foto: Leif Öster
Leif Öster
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jag tycker att det är dags att avreglera skogsägandet. En ny regering kan förenkla för oss små skogsägare. Det skulle kostnadsfritt stärka en levande landsbygd.

Här är sex förslag:

Ta bort skogsvårdslagen
Låt skogsägarna sköta sin skog mer som de vill. Vi har i dag en fungerande modell av FSC-certifierade virkesköpande bolag och vår miljöbalk. Skogsvårdslagen behövs inte. Vi får då en politik som ger mer frihet utan att skada grannar och vatten nerströms och som inte skadar viktiga allmänna intressen till exempel höga naturvärden.

Ta bort förvärvsprövningen
I stora delar av Sverige krävs fortfarande tillstånd för att få köpa jord och skog. Det är en onödig, byråkratisk och dyr process som nästan alltid leder till att man ändå får köpa.

I Sverige råder full näringsfrihet, men vi små jord- och skogsägare får inte äga och driva våra jord- och skogsbruk i aktiebolag.

Ta bort förbudet att klyva skogsfastigheter
I exempelvis arvskiften kanske man vill dela föräldragården i fler fastigheter. I dag tolkar Lantmäteriet fastighetsbildningslagen som att både den del man styckar loss och restfastigheten vardera måste producera minst 200 kubikmeter virke per år. Ett obegripligt krav eftersom ingen ändå kan leva på 200 kubikmeter virke.

Inkludera naturturism i begreppet pågående markanvändning
Vi har haft jakt- och fisketurism i de svenska skogarna i minst 200 år – och därefter den turism som vi känner i dag. Anläggningar som vindskydd, vandringsleder och bryggor som behövs för naturturismens behov borde ingå i begreppet ”pågående verksamhet” och därmed vara befriade från strandskydd och bygglov.

Rensa i antalet myndigheter
I dag har både Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen varsin fältorganisation som ibland ger olika besked till oss skogsägare. Länsstyrelsen hanterar frågor om jordbruk samt skogens vatten, kulturminnen och naturreservat, medan Skogsstyrelsen hanterar avverkningen och biotopskydd. Bidrag hanteras av båda myndigheterna liksom vägbyggen. Riksdagen har flera gånger beslutat att vi ska få ”en ingång i Myndighetssverige”. Det är sålunda dags att lägga in Skogsstyrelsens fältorganisation i Länsstyrelsen och renodla Skogsstyrelsen i Jönköping till en expertmyndighet.

Ta bort förbudet för små skogsägare att äga sin skog och jord i aktiebolag
I Sverige råder full näringsfrihet, men vi små jord- och skogsägare får inte äga och driva våra jord- och skogsbruk i aktiebolag. Detta är en rest från 1905 års bolagsförbudslag. Den kom till för att ”skydda” små jordägare. Men vi behöver inte skyddas. För en del av oss finns det i stället fördelar med att äga som jord och skog i aktiebolag.

Med dagens höga fastighetspriser är arvskiften ofta svåra att genomföra – med ett AB kan man dela ut aktier till sina barn. Marknadsvärdet för skog och jord i AB är cirka 30 procent högre än privatägd, vilket är viktigt för den som säljer. De flesta som behåller sin mark får med AB ett högre belåningsvärde vilket underlättar investeringar i jord- och skogsbruk. Dessutom driver många jordbrukare redan annan verksamhet i aktiebolagsform.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00