Sena förslag sänker budget

SKATTER. Tidigast vid halvårsskiftet kan båda de två kvarvarande lagändringarna från budgeten vara på plats. Det innebär att en inkomstförstärkning som har räknats in i budgeten bara blir halv.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Kristina Gauthier Reberg

När riksdagen den 3 december antog Alliansens budget för 2015 innebar det bland annat att socialavgifterna för unga ska ändras och att företag inte längre ska kunna bilda momsgrupper.

Andra skatteändringar har trätt i kraft vid årsskiftet. Det gäller bland annat minskat avdrag för pensionssparande, skatterabatt för mikroproducenter av förnybar el och höjd fordonsskatt. De förändringarna var också regeringen och Alliansen överens om.

Men ungas socialavgifter och slopad gruppmoms har ännu inte blivit verklighet. Regeringen är emot båda förändringarna.

I partiledardebatten efterlyste Annie Lööf förslag från regeringen om socialavgifterna för unga. Statsminister Stefan Löfven (S) lovade att det kommer.

Regeringen har för avsikt att komma tillbaka till riksdagen med förslag att höja avgifterna.

Magdalena Andersson (S)
Finansminister

– Det är självklart att regeringen kommer att leverera det som riksdagen har beslutat. Man får också ha viss respekt för att det är ett beslut som kom sent och som inte har hunnit effektueras, sade Stefan Löfven.

I en lista över planerade propositioner under våren finns både ungas socialavgifter och slopade momsgrupper med. En proposition om förändrad nedsättning av socialavgifterna för unga är planerad till den 27 januari. En proposition om slopande av reglerna om gruppregistrering i mervärdesskattelagen ska lämnas till riksdagen den 27 april.

De ändrade socialavgifterna för unga innebär att staten går miste om inkomster på 270 miljoner kronor. Slopad gruppregistrering ger tvärtom en inkomstförstärkning på 400 miljoner kronor.

Om riksdagen får ett förslag om slopad gruppregistrering för moms den 27 april kan förändringen knappast träda i kraft förrän den 1 juli. Då uteblir halva den tänkta inkomstförstärkningen för 2015.

Ändrade socialavgifter för unga, som minskar statens inkomster, ska däremot kunna träda i kraft några månader tidigare. Det innebär att inkomstminskningen blir mer än hälften i år.

– Vi har satt genomförandedatum till den 1 maj. Det är det vi har bedömt som praktiskt genomförbart, sade finansminister Magdalena Andersson (S) i en interpellationsdebatt på tisdagen.

Hon gjorde också klart att det bara blir en tillfällig sänkning, om regeringen får som den vill.

– Regeringen har för avsikt att komma tillbaka till riksdagen med förslag att höja avgifterna inte bara för 25-åringar.

– Problemet kan då bli för arbetsgivare att hantera olika avgifter under ett år. Jag tycker att riksdagen ska fundera på om det är lämpligt, sade Magdalena Andersson.

Den rödgröna regeringen föreslog i budgetpropositionen att ungdomsrabatterna på socialavgifter skulle slopas vid årsskiftet, ett förslag som föll när riksdagen i stället antog Alliansens budget.

 

Andra planerade förslag på skatteområdet

17 februari: Informationsutbytesavtal med Costa Rica

17 februari: Informationsutbytesavtal med Marshallöarna

Juni: Informationsutbytesavtal med Brunei

Juni: Informationsutbytesavtal med Vanuatu

Vårbudgeten med riktlinjer för den ekonomiska politiken lämnas till riksdagen den 15 april.

 

Dokumentation

 

Socialavgifterna för unga ska enligt riksdagens beslut ändras så att avgifterna sänks för dem som inte har fyllt 23 år, samtidigt som det blir fulla avgifter för dem som är över 25.
   För dem som är under 23 år blir arbetsgivaravgiften då 10,21 procent av lönen, mot 15,49 procent i dag.
   För dem som har fyllt 23 men inte 25 blir arbetsgivaravgiften samma som i dag: 15,49 procent.
   För dem som är 25 år höjs arbetsgivaravgiften från 15,49 till 31,42 procent.
   Förändringen beräknas minska statens inkomster på ett år med 270 miljoner kronor.

Slopad gruppregistrering för moms innebär att företag i finanssektorn inte längre får bilda momsgrupper med andra företag.
   Banker och liknande företag är befriade från moms och får inte avdrag för den moms de betalar för varor och tjänster. Genom att bilda momsgrupper med andra företag kan de få avdrag för den ingående momsen.
   Att den möjligheten slopas beräknas öka statens inkomster med 400 miljoner kronor per år.


Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00