Riksdagsseger för blinda och hörselskadade

RIKSDAGSMAJORITET. Alliansen och Sverigedemokraterna kommer att stoppa regeringens förslag att ta bort schablonersättningen till blinda och gravt hörselskadade. Det innebär en seger för handikappförbunden som har kämpat hårt mot ändringen. 

Regeringens förslag att ta bort den schablonersättning som blinda och gravt hörselskadade får i dag kommer att fällas i riksdagen. Det står klart då Alliansen har lämnat in en gemensam följdmotion om att reglerna inte ska ändras – en motion som Sverigedemokraterna avser att stödja. Det säger SD-ledamoten Julia Kronlid till Altinget.

– Vi vill i vår motion avslå hela delen av propositionen som rör ändrade regler för stöd till vuxna, men Alliansens motion gäller endast att behålla schablonersättningen till blinda och hörselskadade. Den kommer vi att ställa oss bakom, säger hon.

Förslaget om schablonersättningen ingår i en proposition om flera ändringar av stöd till personer med funktionsnedsättning. Schablonersättningen bör strykas, enligt regeringen, och istället ska blinda och gravt hörselskadade ansöka om merkostnadsersättning. Det vill säga utifrån individuella bedömningar.

Detta är en ändring som Synskadades riksförbund, Sveriges dövas riksförbund, Förbundet Sveriges dövblinda och Unga med synnedsättning har kämpat emot med näbbar och klor.

Propositionen innehåller andra bra reformer, anser Neven Milivojevis, intressepolitisk chef vid Synskadades riksförbund och beklagar att regeringen tagit med en så uppenbar försämring som att ta bort schablonersättningen i propositionen. Samtidigt är han mycket nöjd att intresseorganisationerna har vunnit gehör hos andra partier.

Alliansen: "Onödig byråkratisering"

Att ta bort schablonersättningen vore att skapa en onödig byråkratisering och samtidigt en försämring för berörda grupper, enligt de fyra allianspartierna i sin gemensamma motion:

"Vi ser inte behovet av att blinda eller gravt hörselskadade individuellt ska behöva styrka sina omkostnader då dessa funktionsnedsättningar i hög grad generellt medför liknande behov för alla som drabbas av dem."

Sverigedemokraterna är inne på en liknande linje i sin motion:

"Vi ställer oss kritiska till detta ifall det innebär en orimlig redovisningsbörda för den sökande som resulterar i ett orättvist utfall av beviljat stöd beroende på vilka resurser och hjälp från omgivningen den sökande har."

Även Vänsterpartiet har lagt en följdmotion, men den innebär att hela propositionen ska avslås av riksdagen.

LÄS OCKSÅ: "Säkra handikappersättningen"

Forrige artikel Saco-S trappar upp striden om omlokalisering Saco-S trappar upp striden om omlokalisering Næste artikel Tv-avgiften ska tas via skattesedeln Tv-avgiften ska tas via skattesedeln
Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

DEBATT. Det är hög tid att öka folkets makt genom folkinitiativ, i stället för att utarma det kommunala självstyret som regeringen envisas med. Ju mer tondöv politiken är, desto viktigare blir folkinitiativ. Det skriver Staffan Eklöf och Fredrik Lindahl (SD).