SD tar väljare från Miljöpartiet

DEMOKRATI. Regeringspartierna har ökat sitt stöd bland väljarna, visar partisympatiundersökningen från SCB. Samtidigt har en del MP-väljare gått över till att sympatisera med Sverigedemokraterna, och Socialdemokraterna har förlorat väljare till Moderaterna.

Andel av rösterna för riksdagspartierna om det hade varit val i november Grafik: SCB
Andel av rösterna för riksdagspartierna om det hade varit val i november Grafik: SCBFoto: Grafik: SCB
Kristina Gauthier Reberg

Om det hade varit riksdagsval i november skulle S och MP ha fått tillsammans 39,4 procent av rösterna. I valet i september var det 37,9 av väljarna som röstade på dem. Socialdemokraterna skulle få 32,2 procent av rösterna, mot 31,0 procent i valet i september. Miljöpartiet skulle få 7,2 procent, mot 6,9 procent i valet.

Vänsterpartiet ligger kvar på valresultatet: 5,7 procent.

Allianspartierna skulle tillsammans få 39,2 procent av rösterna. Här har det inte varit någon statistiskt säkerställd förändring sedan valet, då Alliansen fick 39,4 procent av rösterna.

Men inom Alliansen ser SCB en ökning för Moderaterna, som har lockat väljare från Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. För KD märks en minskning sedan valet.

Sverigedemokraterna skulle få 12,4 procent av rösterna om det hade varit val i november. I riksdagsvalet fick de 12,9 procent, men nedgången är inte statistiskt säkerställd. Däremot är en del av väljarströmmarna till och från SD statistiskt säker: Partiet har fått en nettovinst på 0,1 procent av väljarna från sin huvudmotståndare Miljöpartiet.

Kategorin Övriga partier, som till största delen består av Feministiskt initiativ, har backat sedan valet i september. Övriga partier har förlorat väljare till framförallt Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men också till Moderaterna.

 

Partisympatiundersökningen från SCB


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00