SD ger Norlén (M) stöd i talmansvalet

VALET. Det blir med största sannolikhet moderaten och nuvarande KU-ordföranden Andreas Norlén som blir ny talman. Det står klart efter att SD meddelat att partiet ”aktivt” ska rösta på honom på måndag.

Vid måndagens omröstning om riksdagens talman kommer Sverigedemokraterna aktivt att rösta på Moderaternas kandidat, Andreas Norlén. Det betyder att Norlén med största sannolikhet blir vald med god marginal, uppger partiet i ett pressmeddelande.

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson.

Vill se M i regeringen

– Vår avsikt är att, så långt det är möjligt i det här läget, följa den princip som varit praxis sedan länge, att största regeringsparti innehar talmansposten. Norlén kan bara väljas med vårt aktiva stöd, fortsätter Åkesson.

Åkesson menar att talmansvalet inte är en ”arena för markeringar”, som kan frikopplas från regeringsfrågan.

– Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet.

Björn Söder som andra vice talman 

SD har tidigare nominerat Björn Söder för omval som andre vice talman.

– Björn är vida respekterad för sin förmåga att leda arbetet i kammaren. Han är dessutom en garant för kontinuitet i talmanspresidiet, säger Åkesson.

Alliansen har tidigare meddelat att man inte kommer att rösta emot SD:s kandidat, utan att man ska lägga ned sina röster. Ett ytterligare drag i spelet om talmansposten är att även Vänsterpartiet har nominerat en kandidat.

– Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder, säger Åkesson.

Forrige artikel SD nekas plats i utskottstoppen SD nekas plats i utskottstoppen Næste artikel Löfven bortröstad – men sitter kvar Löfven bortröstad – men sitter kvar
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!