Moderaterna tappar mest i SCB:s väljarundersökning

PARTISYMPATI. Moderaterna tappar i stöd och blir mindre än Sverigedemokraterna i SCB:s partisympatiundersökning för maj 2017. De rödgröna är fortsatt största blocket.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra
Moderaternas partiledare Anna Kinberg BatraFoto: EPP
Ola Hjalmarsson
 

Tryck på knapparna ovanför grafen för att ändra vy mellan undersökningarna och valresultatet 2014. Källa: SCB:s partisympatiundersökningar

Moderaterna tappar 4,7 procentenheter jämfört med SCB:s förra undersökning i november 2016. Partiet står därmed för den största enskilda nedgången. Stödet för Centerpartiet ökar kraftigt med 4,2 procentenheter från 7,1 i november 2016 till 11,3 i maj 2017.

Centerpartiet är också det parti dit den största andelen av tidigare M-sympatisörer vänder sig. Sedan valet 2014 har 3,6 procent av väljarkåren gått från Moderaterna till Centerpartiet. Näst mest tappar Moderaterna till Sverigedemokraterna, dit 2,1 procent av väljarkåren har vänt sina sympatier sedan förra valet.

Sedan undersökningen i november 2016 har också stödet för Socialdemokraterna ökat med 1,9 procentenheter och stödet till Vänsterpartiet minskat med 1,4 procentenheter. Även Sverigedemokraterna visar en statistiskt signifikant ökning med 0,9 procentenheter, och får 18,4 procent av väljarstödet.

De rödgröna är fortsatt största block med 41,9 procent av väljarnas stöd jämfört med alliansens 37,6 procent.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00