Säpo höjer hotnivån

RÄTTSVÄSEN. Säkerhetspolisen har fått konkret information om hot mot Sverige och höjer därför hotnivån till nivå fyra, "högt hot".

Ola Hjalmarsson

Säpo har tagit emot "konkret information" som bidragit till beslutet att höja hotnivån. Den nya informationen har lett till ett beslut om att inleda en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott.

- En  man är anhållen i sin frånvaro, sade Säpochefen Anders Thornberg på en presskonferens.

Thornberg, som fattade beslutet att höja hotnivån, kunde dock inte ge några detaljer eftersom det råder förundersökningssekretess.

Beslutet fattas också mot bakgrund av faktumet att IS sedan sommaren 2014 har uppmanat till attentat i Europa, och mot bakgrund av förra veckans attentat i Paris.

"Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november på en ökad förmåga från ISIL att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa. Enstaka individer kan möjligen komma att inspireras av genomförda attentat", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet lyfter Säpo även fram att ett stort antal personer som stridit i Syrien och Irak nu har återvänt till Sverige.

Hotnivån har sedan i september 2010 legat på nivå tre, "förhöjt hot", på en femgradig skala.

 

Dokumentation

Säkerhetspolisens hotnivåskala

  1. Inget hot
  2. Lågt hot
  3. Förhöjt hot
  4. Högt hot
  5. Mycket högt

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00