Analys av 
Johan Manell

Sabuni vann – men förlorarna företräder majoriteten av Liberalernas väljare

Nyamko Sabuni (L) fick till sist stöd för sin linje att söka samsyn med alla riksdagens partier för att kunna sitta i en borgerlig regering. Men beslutet innebär att Liberalerna riskerar att skrämma bort sina väljare i partiets starkaste fästen: Stockholm, Malmö och stora delar av Västsverige.

Liberalernas flesta väljare finns i Stockholm. Men Nyamko Sabuni tror att vägen att hålla sig över riksdagsspärren går i en rakt motsatt riktning mot Stockholmsliberalernas.
Liberalernas flesta väljare finns i Stockholm. Men Nyamko Sabuni tror att vägen att hålla sig över riksdagsspärren går i en rakt motsatt riktning mot Stockholmsliberalernas.Foto: Fredrik Sandberg/TT, Janerik Henriksson/TT
Johan Manell

Det blev som väntat många inlägg under partirådets debatt. Sammanfattningsvis går det att konstatera att bilden av ett splittrat parti förstärktes. Vissa ser det som helt uteslutet att samverka med Sverigedemokraterna. Medan en majoritet i partistyrelsen med Nyamko Sabuni (L) i spetsen tror att vägen att klara riksdagsspärren är att söka en borgerlig regering som kan ta stöd av SD.

Till slut antog partirådet partistyrelsens förslag med siffrorna 59 mot 31. Reservationen som ville att partiet skulle skriva in ett förtydligande att man inte ska samarbeta kring budget med ytterkantspartierna gick inte heller igenom. Där vann partistyrelsens originalförslag med siffrorna 55 mot 36.

Nyamko Sabuni vann alltså. Men frågan är om det är en pyrrhusseger?

Många väljare...

Beslutet innebär självfallet problem internt. Hur ska man ena partiet när så många ändå var emot det vinnande förslaget? Vad innebär beslutet i praktiken? 

Men mer intressant är det att titta på vilka väljare som motståndarna företräder. De flesta av Liberalernas väljare bor i storstäderna. Samma storstäder som är emot att öppna upp för samverkan med Sverigedemokraterna.

I riksdagsvalet 2018 fanns 29,4 procent av Liberalernas väljare i Stockholm. Liberalerna i Västsverige omfattar flera valkretsar där partiet är starkare än genomsnittet i landet. I valet 2018 stod de tillsammans för 19,8 procent av partiets röster. Ombuden på stämman var splittrade men det är tydligt att inte heller Västsverige tillhör de största Sabunilinje-förespråkarna. Även Liberalerna i Malmö är emot den vinnande linjen.

I riksdagsvalet 2018 samlade valkretsarna i Stockholm, Västsverige och Malmö 185 611 röster. Partiet som helhet fick 355 546 röster. Motståndarna representerar alltså mer än hälften (52,2 procent) av Liberalernas väljare år 2018.

Liberalernas röster i riksdagsvalet 2018

Stockholms kommun och Stockholms län: 104 513

Västsverige (Göteborg, Halland, VG norra, VG södra och VG väst): 70 286

Malmö: 10 812

Totalt antal röster i dessa valkretsar: 185 611

Totalt antal röster på Liberalerna i övriga valkretsar: 169 935


Källa: Valmyndigheten

...kan skrämmas bort

Om Liberalerna hade fått hälften så många röster i Stockholm, Malmö och Västsverige 2018 hade partiet redan då varit snubblande nära att ramla ur riksdagen. Partiet hade i princip prickat 4-procentsspärren.

Sedan dess har partiet tappat stöd i landet. Sabunis linje är tänkt att locka tillbaka väljarna. Men om väljarna i dessa storstadsvalkretsar något så när håller med om sina ombuds linje kommer det att innebära att Liberalerna nu tar ett stort steg från sin viktigaste väljarbas.

Den vinnande linjen på partirådet riskerar helt enkelt att skrämma iväg väljarna i just de valkretsar där de förhållandevis få väljarna finns. Förhoppningen är såklart att stödet för partiet ska öka i andra valkretsar. Men att ta igen ett stort tapp bara i Stockholm kommer att bli svårt.

Vilka ska knacka dörr?

En annan viktig aspekt är vilka som ska bedriva valkampanjen på gräsrotsnivå. Även där är Stockholms liberaler flest till antalet. Hur sugna kommer de vara att kampanja för partiet om det innebär att man, i deras ögon, bereder väg för SD?

Även ungdomsförbundet brukar spela en viktig roll i detta arbete. Även om deras enda ombud på partirådet varken gör till eller ifrån för beslutet i sig så är det ett svårt slag för Liberalerna om ungdomarna inte kommer att känna sig manade att kampanja för partiet hösten 2022.

Liberalerna är ett fattigt parti. Man har bokstavligt talat inte råd att bedriva storskalig valkampanj på annat sätt än att faktiskt gå back to basics: Vara ute bland folk och knacka på dörrar.

Dagens beslut gör troligen att dörrknackarna blir färre. Då återstår för Liberalerna att hoppas att man med moderata stödröster ändå klarar sig över spärren.

Fortsättning följer

Att spekulera kring hur det här kommer falla ut är såklart vanskligt. Det kommer vi veta först den 11 september 2022. Men det vi redan nu vet är att sista ordet inte är sagt heller inom partiet. För att citera Nyamko Sabuni ord när segern var säkrad.

– Det är ingen slutpunkt utan snarare en start på den resa vi tillsammans ska ge oss in på.

Frågan är om den resan slutar över eller under riksdagsspärren?

Nämnda personer

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00