Så många blir utan investeringsstöd

Regeringens besked är att inga nya ansökningar om investeringsstöd kommer att beviljas efter årsskiftet. Det innebär att majoriteten av de 870 ansökningar som just nu finns i kö hos länsstyrelserna kommer att bli utan stöd. 

Från och med den 1 januari 2023 kommer inga ansökningar om investeringsstöd för byggande av hyresrätter eller studentlägenheter att beviljas. 
Från och med den 1 januari 2023 kommer inga ansökningar om investeringsstöd för byggande av hyresrätter eller studentlägenheter att beviljas.  Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Louise Carlsson-Örning

Från och med den 1 januari kommer inga nya ansökningar om investeringsstöd för byggande av hyresrätter eller studentlägenheter att beviljas. Det meddelade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i samband med att regeringens omläggning av bostadspolitiken presenterades

Vår bedömning är att de 70 ansökningarna som kommer att kunna beviljas ungefär motsvarar en summa på 800 miljoner kronor.

I praktiken innebär det att omkring ytterligare ett 40-tal ansökningar kommer att kunna beviljas stöd. Men också att den absoluta majoriteten av de ansökningar som inkommit innan 1 januari i år, som var sista datum för ansökan, inte kommer att kunna få något investeringsstöd. 

– Vår bedömning är att de 40-tal ansökningarna som kommer att kunna beviljas ungefär motsvarar en summa på 800 miljoner kronor, medan den totala kön på omkring 870 ansökningar motsvarar 15 miljarder, säger Per Lindkvist som är enhetschef för avdelningen för stöd och bidrag på Boverket. 

I budgeten föreslår regeringen 4 320 miljoner kronor i anslag för investeringsstödet. För 2024 och 2025 beräknas anslaget till 3,710 miljoner respektive 1 370 miljoner kronor.