Så blir den nya regeringen

OMKASTNING. Statsminister Stefan Löfven (S) ändrar i regeringen. Per Bolund (MP) blir miljöminister. Märta Stenevi (MP) blir jämställdhet- och bostadsminister. Ny biståndsminister blir statssekreteraren Per Olsson Fridh (MP).

Fr.v. Per Olsson Fridh (MP), Märta Stenevi (MP), Stefan Löfven (S) och Per Bolund (MP).
Fr.v. Per Olsson Fridh (MP), Märta Stenevi (MP), Stefan Löfven (S) och Per Bolund (MP).Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Spekulationerna är slut. Stefan Löfven (S) har nu på morgonen meddelat vilka ministerförändringar som sker i regeringen med anledning av språkrörsbytet i Miljöpartiet och Peter Erikssons (MP) avhopp.

– Miljöpartiet och Socialdemokraterna har påbörjat en resa som vi vill fortsätta. Den centrala delen är en klimatomställning men också ett samhällsbygge, säger Löfven.

Miljödepartementet

Det blir Per Bolund (MP) som tar över som miljöminister och chef på miljödepartementet efter Lövin. Det innebär att han lämnar sin post som finansmarknadsminister

– För mig finns ingen viktigare uppgift i regeringen än miljö- och klimatministerposten, säger Per Bolund.

Finansdepartementet

Rollen som finansmarknadsminister tar tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) över. Hon blir också biträdande finansminister.

– Finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Det arbetet vill jag fortsätta driva framåt, säger hon.

Jämställdhet och bostad

Det nyvalda språkröret Märta Stenevi (MP) tar över bostadsfrågorna från Bolund och blir också jämställdhetsminister.

– För mig är det uppenbart att uppdraget som bostadsminister inte enbart handlar om bostadsbyggande. Utan om att skapa goda och trygga samhällen. Att skapa livsmiljöer för människor med plats för grönska och vild natur. Med plats att springa, leka och vila, säger hon.

Befordrad statssekreterare

Strax före jul meddelade Peter Eriksson (MP) att han passar på att lämna rollen som biståndsminister. Det blir hans statssekreterare Per Olsson Fridh som tar över den rollen.

– Världen måste klara klimatomställningen och för det behöver vi mer globalt samarbete. Inte mindre, säger han.

Olsson Fridh blir med sina 39 år den yngsta ministern i regeringen.

Inga S-förändringar

Alla ministerförändringar handlar om Miljöpartiets statsråd. Alla socialdemokrater sitter kvar.

– I det här läget har jag valt att inte göra en större regeringsombildning. Det beror på att vi är precis mitt uppe i en pandemi. Alla statsråd har uppgifter som är kopplade till pandemin. Så för mig var det viktigt att se till, för Sveriges skull, att vi gör det som behöver göras men ingen stor regeringsombildning, säger Stefan Löfven.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00