S vill brännmärka kriminella vårdgivare

Socialdemokraterna vill infra ett särskilt näringsförbud för vårdaktörer som ha kopplingar till organiserad brottslighet. ”Det borde finnas ganska goda förutsättningar för att få en majoritet för ett tillkännagivande”, säger socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) till Altinget.

Fredrik Lundh Sammeli (S) och Lena Hallengren (S) vill see en rad åtgärder mot vårdaktörer med kopplingar till organiserad brottslighet.
Fredrik Lundh Sammeli (S) och Lena Hallengren (S) vill see en rad åtgärder mot vårdaktörer med kopplingar till organiserad brottslighet.Foto: Linda Berglund
Linda Berglund

Det utskottsinitiativ som Socialdemokraterna lägger i socialutskottet den 7 november innehåller fem punkter som specifikt rör primärvården. 

  • Krav på nationellt tillstånd för att bedriva primärvård, motsvarade det krav som finns för hemtjänstaktörer.
  • Ett särskilt näringsförbud för företag inom vård och omsorg.
  • Offentlighetsprincip för skattefinansierade bolag.
  • Avskaffa den tvingade etableringsfriheten inom primärvården.
  • Förstärk Inspektionen för vård och omsorg med mer pengar och ökade befogenheter.

Förslagen kommer efter att Ekobrottsmyndigheten varnat för att kriminella gäng börjat etablera sig i vården, bland annat genom att driva vårdcentraler och vaccinationsmottagningar, vilket Ekot rapporterat om. 

– Vi ser hur kriminella hittar nya vägar för att mjölka välfärden på pengar och därför måste regeringen agera, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren på en pressträff.

Partiet vill också införa ett särskilt näringsförbud för att ”brännmärka individer som missköter sig”. En vårdaktör som missköter en vårdcentral i en region ska inte kunna starta en ny i en annan del av landet.

– I dag finns det ett näringsförbud som är väldigt generellt. Vi menar att man behöver hitta en specifik form av näringsförbud inom välfärden. Exakt hur det ska se ut kommer regeringen att behöva titta på, säger Fredrik Lundh Sammeli till Altinget.

Han tror att det finns goda förutsättningar att få igenom hela initiativet och föreslå riksdagen att rikta ett tillkännagivande till regeringen med alla fem punkterna.

– Det här är ett paket vi lägger, men sedan har ju utskottet möjlighet att bilda majoritet punkt för punkt, så finns det majoritet för en av dem så kommer vi att driva på för det. 

 

Nämnda personer

Fredrik Lundh Sammeli

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i socialutskottet, ledamot i partistyrelsen
Officersexamen (Officershögskolan i Halmstad 1999)

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00