S sträcker över handen till högerblocket

FÖRHANDLING. Socialdemokraterna meddelar att partiet är redo för att bilda en blocköverskridande regering, även om det rödgröna blocket blir större.

Under förmiddagen höll Socialdemokraterna möte i det verkställande utskottet. Gruppledaren för S i riksdagen, Anders Ygeman, och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson höll därefter en presskonferen. 

Läs också: Det har aldrig gått sämre för S

Duon framhöll att de nu är öppna för att förhandla med alla partier i högerblocket, förutom Sverigedemokraterna.  

– Det är dags att bryta en lång tid av en skadlig blockpolitik. Jag hoppas att de partier som har stått upp för anständighet under den här valrörelsen också kommer vara med och bidra till att bilda en anständig regering och begrava blockpolitiken, säger Ygeman på presskonferensen. 

Siktar på omröstningen

Johansson fick även kommentera Alliansens utspel i går kväll om att statsminister Stefan Löfven borde avgå, nu när det är ett osäkert läge om vilket block som är störst. Minister Johansson hänvisade till grundlagsutredningen där man för 10 år sen där man kom överens om en statsministeromröstning, istället för automatisk avgång direkt efter valresultatet.

Läs också: Unga och gamla moderater överens – Kristersson blir statsminister

Socialdemokraterna var emot automatisk avgång och är även det idag. 

– Vi höll emot det för att vi sett i andra länder att man riskerar att hamna i situationer med långa perioder där det inte finns en fungerande regering. Och det ville vi inte utsätta Sverige för, säger Johansson. 

Vill ha mittenregering

Socialdemokraterna kommer nu vara ödmjuka och söka sig efter en regering som utgår från mitten, även om det rödgröna blocket blir större. Men med vilka och hur de söker kontakt med nu kommer de hålla för sig själva. 

– Det finns stora skillnader mellan våra partier. Men det som förenar partier över blockgränsen, är att genom hela den här valrörelsen har stått upp för anständighet och demokrati, säger Ygeman. 

Oavsett regeringskonstellation förväntar sig Socialdemokraterna att statsministerkandidaten kommer från det största partiet i koalitionen. Av både praktiska och politiska skäl. 

Forrige artikel Moderaterna håller fast vid att Löfven bör avgå Moderaterna håller fast vid att Löfven bör avgå Næste artikel Strid om kryssen för riksdagens miljö- och energipolitiker Strid om kryssen för riksdagens miljö- och energipolitiker