S-statssekreteraren föreslås till ny regiondirektör i Stockholm

Emma Lennartsson, tidigare statssekreterare hos de socialdemokratiska statsministrarna Stefan Löfven och Magdalena Andersson, föreslås få toppuppdrag i huvudstadsregionen.

Tidigare statssekreteraren Emma Lennartsson frågades ut av KU med anledning av Transportstyrelseskandalen 2017. Nu föreslås hon som ny regiondirektör i Region Stockholm.
Tidigare statssekreteraren Emma Lennartsson frågades ut av KU med anledning av Transportstyrelseskandalen 2017. Nu föreslås hon som ny regiondirektör i Region Stockholm.Foto: Jann Lipka/Region Stockholm, Erik Simander/TT
Miranda Olsson

Det är regionrådsberedningen i Region Stockholm som föreslår att regionstyrelsen vid sitt nästa sammanträde den 13 december utser Emma Lennartsson till ny regiondirektör, något som Dagens ETC rapporterade om tidigare i veckan.

– Lennartsson har en lång bakgrund inom offentlig förvaltning och stor erfarenhet av att leda komplexa organisationer, säger Aida Hadžialić (S), regionstyrelsens ordförande och finansregionråd, i ett pressmeddelande.

Som statsministerns statssekreterare innehade Emma Lennartsson den högsta posten i Socialdemokraternas politiska tjänstemannastab under stora delar av regeringstiden. 

Fick sparken

Emma Lennartsson lämnade uppdraget som statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven efter it-skandalen på Transportstyrelsen som uppdagades sommaren 2017.

Efter att Lennartsson fick sluta med omedelbar verkan återanställdes hon sedan som statssekreterare hos Magdalena Andersson på finansdepartementet. När Andersson utsågs till ny statsminister följde Lennartsson med S-ledaren till statsrådsberedningen och återtog då tjänsten som statsministerns statssekreterare.

Var regiondirektör i Uppsala

Emma Lennartsson var mellan 2018–2020 ekonomi- och sedan regiondirektör i Uppsala. 

– Min erfarenhet från både Region Uppsala och Regeringskansliet är att vi bäst hanterar svåra uppgifter tillsammans och prioriterar det som är viktigast. Samarbete och prioriteringar kommer därför vara ledorden för mig om jag får uppdraget av regionstyrelsen, säger Emma Lennartsson.

Hon har tidigare varit chefsekonom på fackförbundet Kommunal och planeringschef på finansdepartementet i början av 2000-talet.

Nämnda personer

Emma Lennartsson

Ledamot i Riksbanksfullmäktige (S)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00