S och MP går vidare med att bilda regering

FÖRHANDLINGAR. Stefan Löfven (S) ska som väntat  försöka bilda regering tillsammans Miljöpartiet. Han är också övertygad om att han kan presentera en budget med tillräckligt stöd i riksdagen. Det uppgav han på en pressträff på fredagen.

Mattias Croneborg

Talmannen Per Westerberg (M) meddelade att han i och med detta besked ser sitt uppdrag som avslutat. Det blir den nya talmannen som leder det fortsätta arbetet och som kommer att presentera ett förslag på statsminister för riksdagen.

På måndag nästa vecka samlas den nya riksdagen och väljer talman och vice talmän. På tisdagen är det riksdagen officiella öppnande. Därefter kan den nya talmannen presentera förslag på statsminister. Vilken dag det blir är inte fastställt.  

När statsministern väl är vald av riksdagen ska han så snart som möjligt lämna sin regeringsförklaring och då även presentera de ministrar som ingår i regeringen. Vid regeringsskiftet 2006 skedde omröstningen om statsministern den 5 oktober och dagen efter läste Fredrik Reinfeldt upp sin regeringsförklaring och presenterade regeringen.

Samtidigt som den nya regeringen tar plats i departementen startar budgetarbetet. Vid regeringsskifte kan budgeten alltså lämnas senare än annars men aldrig senare än 15 november.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00