SD lockar osäkra väljare

DEMOKRATI. Sverigedemokraternas nya sympatisörer kommer främst från Moderaterna och tidigare osäkra väljare – men också från Socialdemokraterna, enligt siffror från SCB som Altinget har bearbetat.

Ola Hjalmarsson

Undersökningen visar även att Socialdemokraterna tappar sympatisörer till gruppen "vet ej", samtidigt som partiet får sympatisörer av Vänsterpartiet. Alla partier tappar sympatisörer till Sverigedemokraterna, med undantag för Kristdemokraterna som har ett litet inflöde av tidigare SD-sympatisörer. Alla flöden är dock inte statistiskt säkerställda.

 

Hur läser jag grafen?

Grafen visar flödena mellan partierna i SCB:s partisympatiundersökning.

Genom att föra musen över ett segment visas bara flödena för just det partiet. För musen över ett band för att få siffror på ett specifikt flöde till och från partiet.

Foto:

Segmenten i den yttre ringen visar hur många procent av de svarande som uppgav att de skulle rösta på partiet om det vore riksdagsval idag (inklusive "vet ej").

Banden som sträcker sig från ett segment till ett annat visar flödet av personer sedan den förra undersökningen.

Bandets bredd visar storleken på flödet mellan två partier.

Bandets färg visar vilket av partierna som fick ett nettotillflöde av sympatisörer.

"Bulorna" illustrerar de personer som inte har bytt sympati sedan den förra mätningen.

SCB redovisar viktade flöden medan datan i grafen är oviktad.

S backar och SD ökar

Stödet för Sverigedemokraterna har ökat med 7 procentenheter sedan i maj och ligger nu på 19,9 procent, enligt SCB:s undersökning. Samtidigt backar regeringspartierna och om det vore val i dag skulle Socialdemokraterna få 27,6 procent och Miljöpartiet 5,9 procent av rösterna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00