Ryssland rustar upp – bara 25 mil från norsk mark

BALANS. En rysk bas bara 100 mil från Grönland kommer framöver kunna användas av stridsflyg och transportflyg året runt. Det ser USA som ett potentiellt hot mot Thulebasen, menar expert.

Av: Andreas Krog

Ryssland har de senaste åren gradvist återöppnat och utvidgat arktiska militärbaser från det kalla krigets dagar. Och nu tar landet ett avgörande steg på Nagorskojebasen på Alexandras land i ögruppen Frans Josefs land. En bas, som är placerad bara 25 mil från den norska ön Vitön (Kvitøya) och mindre än 100 mil från Grönlands nordöstra kust. 

Basen, som var den första att återöppnas, blir nämligen utrustad med en 2 500 meter lång landningsbana med hård asfaltsbeläggning. Ett skepp med mer än 13 000 tons beläggningsmaterial har just seglat från Murmansk på det ryska fastlandet med kurs mot Alexandras land. Det framgår av ett pressmeddelande från det ryska försvarsdepartementet.

Med helårslandningsbanan kommer Ryssland att kunna stationera stridsflyg och transportflyg på basen och operera därifrån året runt. I dag har basen en isbelagd landningsbana, som bara kan användas på vintern.

Nagorskojebasen anlades på 1950-talet och är bara en i raden av gamla förfallna arktiska baser som Ryssland är i full gång med att fräscha upp för att kunna använda mer aktivt.   

USA rädda

I mitten av september i år meddelade det amerikanska försvarsdepartementet, till mångas förvåning, att de var intresserade av att bidra till finansieringen av en ny grönländsk flygplatsinfrastruktur, så att nya eller utvidgade flygplatser kan användas av både civila och militära flyg. 

USA har bara i breda ordalag berättat om sina intentioner. Men den danske lektorn Jon Rahbek-Clemmensen från den danska försvarsforskningsmyndigheten Forsvarsakademiet tvivlar inte på, att det i slutändan handlar om USA:s Thulebas i Nordöstgrönland och basens stora radar, som kommer att vara den första som ser om en missil avfyras från Ryssland, Kina eller Nordkorea mot Nordamerika.

– Amerikanerna är rädda för att Ryssland kan använda baserna dels för att operera i Nordatlanten, dels till att angripa Grönland. Mer specifikt Thule-basen. Som jag ser de amerikanska flygplatsinvesteringarna, så handlar det om att de ska kunna bemöta ett sådant hot, säger Jon Rahbek-Clemmensen, som pekar på att en landningsbana kan användas som en mellanstation för ryska stridsflyg med kurs mot Thulebasen.  

Målat i den ryska flaggans färger 

2016 byggde Ryssland en 14 000 kvadratmeter stor byggnad på Nagorskojebasen. Det är den största byggnaden norr om den 80:e breddgraden. Mer än 150 personer kan bo i byggnaden, som är målad i den ryska flaggans färger och som invändigt för tankarna till ett fängelse eller en månbas. Titta in i basen i den här interaktiva guiden.

——————————————————————————————————— 

Ryska gränsvakter använde Nagorskojebasen som mellanstation på väg mot nordpolen 2017.———————————————————————————————————

Rysslands president Vladimir Putin besökte basen i slutet av mars 2017 och ryska gränsvakter använde den som mellanstation när de i april samma år reste till Nordpolen.

Utöver Nagorskojebasen så har Ryssland enligt flera ryska och internationella medier återöppnat eller börjat förberedelser för att återöppna nästan 10 ytterligare baser inklusive baserna Temp på Kotelnyjön, Tiksi på det ryska fastlandet och Rogachevo på Novaja Zemlja.

Landningsbanan på den danska militärbasen Station Nord ligger lite närmare Nordpolen men den grusbelagda banan kan på sommaren bara användas av mindre flyg. Banan på Nagorskojebasen blir den nordligaste landningsbanan som kan användas året om av alla slags flyg.

Artikeln är översatt från altinget.dk. Läs originalartikeln här.

Forrige artikel Fler lärare får indraget lärarlönelyft Fler lärare får indraget lärarlönelyft Næste artikel Så ser nästa regering ut Så ser nästa regering ut
 • Rapportera

  Carl Lundström

  NATO-propaganda igen

  Så Ryssland rustar upp, visserligen på sin egen mark, men 25 mil från Norsk mark. Har ni förfasat er över att USA rustar upp på Rysslands grannländers mark, 25 mil från rysk mark och framför allt tusentals mil från sin egen mark?

 • Rapportera

  Per Sundin · civilingenjör

  Propaganda?

  Hade inte Ryssland ansett att militär styrka har ett egenvärde och rustat upp hade vi väl helt sluppit den nya kapprustningen? Antagligen känner Ryssland inringat, men än sen då? Stackars Luxemburg är också inringat, men av vänner! Ingen anledning för Luxemburg att upprusta. Bättre politik att vara allierat med sina grannländer istället för att rusta för krig.

 • Rapportera

  Carl Lundström · direktör

  Anledning att rusta upp

  Per, Luxemburg i all ära men låt oss fortsätta att tala om Ryssland som Alltinget försöker skrämmas med för att lura in vårt land i NATO: Har Ryssland ingen legitim anledning att rusta upp menar du? Frågan är även riktad till artikelförfattaren.

 • Rapportera

  Per Sundin

  Tror inte det!

  Nej, vem är de hotade av? NATO? Hur skulle det se ut? NATO skulle oprovocerat invadera ett obeväpnat Ryssland? Eller Finland skulle ta tillbaka Karelen? Eller Estland anfaller över Peipussjön? Verkligheten är ju en annan. Det är Ryssland som haft territoriella anspråk på Georgien och Ukraina och trots inledande försök att förneka inblandning annekterat Krim och gett stöd till destabilisering och delning av Georgien och Ukraina.
  Att Putin har en annan åsikt kan jag tro. Han kan ju inbilla sig att om förtrycket mot oliktänkande i Ryssland skulle bli för hårt skulle demokratiska länder med NATO-vapen i ryggen kräva att demokratin återupprättas. Och nu tycker han väl sig ha stoppat sådana försök utifrån sin nyvunna styrkeposition.

 • Rapportera

  Per Sundin

  Personlighetsstörd

  Jag tror att du har fallit offer för s.k. fake news. I Sverige har vi enligt undersökningar god tillit till public-serviceföretaget svt. Du har tydligen andra källor eftersom du tror att NATO består av USA:s lydstater. Självklart har du en helt annan världsbild förgad av förutfattade meningar. Visst har USA under historien använt "Ändamålet helgar medel"-metoden många gånger. Men det ligger inte inte i amerikanens (eller israelernas) gener att göra så. Det finns ju miljoner tillfällen då ändamålet inte varit att skaffa sig världsherravälde och det heller inte funnits anledning att använda de smutsiga medel som du räknar upp. Tror du inte att många i USA är oroliga över Kinas maktambitioner? Antagligen har du redan räknat ut hur USA kommer att agera för att starta kriget mot Kina eller för Israel att starta krig mot Iran. I din världsbild så verkar du tro att USA alltid styrs av onda människor, precis enligt den retorik som vissa iranska mullor använt. Det tror inte jag.

 • Rapportera

  Carl Lundström

  Tro och krigshets

  Nej det tror inte jag heller. Skillnaden mellan dig och mig är att jag inte hjälper till med att hetsa till ett förödande krig på grund av att jag tror eller inte tror att den ene eller den andre är ond eller god, snäll eller stygg. Att göra det fordrar personlighetsstörning. Störningen består av ett onaturligt behov av att projicera godhet och snusförnuft, där just självframställningen är ändåmålet och krigshetsen är medlet.

 • Rapportera

  Carl Lundström

  Monolog

  Nytillkomna läsare uppmärksammas på att mina svar till Per Sundin tas bort av Alltinget. "Per Sundin" kanske är en riktigare beteckning.

Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

ENGÅNGSSKATT. För att minska nedskräpningen ska en kaffe i engångsmugg bli fem kronor dyrare och en förpackning för livsmedel sju kronor dyrare, enligt ett nytt skatteförslag. Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, anser att ett pantsystem vore bättre.