Risk för olämplig nämndeman med friare val

RÄTTSVÄSEN. En bredare rekrytering leder inte till en föryngring av nämndemännen i landets domstolar. Dessutom ökar risken för att fler olämpliga personer utses, enligt Statskontoret.

I dag utses nämndemännen av kommun- och landstingsfullmäktige på förslag av de politiska partierna. För att bredda rekryteringen, minska det politiska inslaget och sänka medelåldern på nämndemännen föreslog en utredning våren 2013 att hälften av nämndemännen ska rekryteras genom en fri kvot, vilket innebär att alla svenska medborgare kan ansöka om att bli nämndeman eller nominera någon för uppdraget.

Statskontoret som har granskat förslaget anser dock att det finns en del svårigheter med planerna. En slutsats är att den fria kvoten inte är lösningen för att föryngra kåren. Om det ska ske behövs andra åtgärder, exempel mer generösa arvoden och att begränsa antalet sammanhängda perioder för uppdraget. Dessutom finns en risk att fler olämpliga personer rekryteras genom en fri kvot och det är inte säkert att kommuner och landsting kan kontrollera lämplighet hos dem, enligt rapporten.

Om den nya regeringen ändå landar i att fri kvot ska införas föreslår Statskontoret att försök med fri kvot genomförs under en mandatperiod i tre domkretsar. Dessutom kan kontrollerna vid rekryteringen stärkas, exempelvis genom personliga intervjuer och tester,

Forrige artikel Enklare för nyanlända att möta myndigheter Næste artikel FP kräver bättre säkerhet för judiska församlingar

"Begränsa antalet passagerare och minska trängseln i kollektivtrafiken"

UPPMANING. Under dagens pressträff med socialministern och Folkhälsomyndigheten kom ytterligare uppmaningar för att minska smittspridning. Stanna hemma i påsk, undvik rusningstrafik och trängsel i kollektivtrafiken samt skjut på idrottsarrangemang – även de som innefattar färre än 50 personer.