Riksdagskandidater: Kungen får för mycket pengar

VAL. En klar majoritet av de riksdagskandidater som gjort Altingets valkompass vill ge mindre pengar till hovet. Vänsterpartiet vill dra ned med drygt 80 procent. Men KD, M och SD vill öka anslagen.

”Kung är ett låtsasjobb. Vi behöver inte ha en statschef som utses genom blodsmagi. Ska vi tvunget ha en kung kan vi säkert upphandla tjänsten billigare”, skriver Nils Karlsson som kandiderar för Miljöpartiet. Han vill helt ta bort anslaget till hovet. Nils Karlsson är långt ifrån ensam om det.

”Jag vill avskaffa monarkin”, konstaterar riksdagsledamoten Jens Holm, Vänsterpartiet. Holms parti är det som vill gå hårdast fram mot kungahuset. I genomsnitt vill de som svarat från partiet minska anslaget med hela 82 procent.

Småpengar

I budgetsammanhang är hovet en liten post, 139 miljoner kronor om året, som skattebetalarna får skjuta till i bidrag till den kungliga familjen och de kungliga slotten. Detta utgör bara bråkdelar av den totala budgeten som är på cirka 1 000 000 miljoner (1000 miljarder kronor). Men många politiker ser det som en principiell och stor symbolisk fråga.

Gör Altingets valkompass

I genomsnitt vill alltså de riksdagskandidater som svarat på Altingets valkompass spara in 23 procent. Det är den budgetpost där besparingsivern, procentuellt sett, är som störst. Men bakom genomsnittet döljer sig stora skillnader. Tre riksdagspartier har kandidater som generellt vill öka anslaget. Det är KD, SD och M, även om det är ganska små ökningar. Men några få kandidater backar upp kungen och hans familj rejält.

Stor välsignelse

”Monarkin är en stor välsignelse för vårt land. I en tid där vi behöver nationella symboler är det väldigt viktigt att kungahuset har rätt resurser för att göra sitt jobb. Att underhålla de kungliga slotten ute i landet ingår här som en viktig uppgift. Landet Sverige behöver denna viktiga samlande symbol” skriver Stefan Olsson som kandiderar för Moderaterna i Uppsala län. Han vill dubbla dagens anslag.

Regeringspartiet Socialdemokraterna vill generellt sett minska anslagen rejält.

”Jag är republikan och vill ha en demokratiskt vald statschef. Vi ska dessutom bara betala för statschefen, inte för dennes familj. Därför anslår jag pengar till skötseln av slotten som en del av kulturarvet, inte pengar till kungafamiljen”, skriver Hillevi Larsson som vill minska anslaget med 55 procent.

Parti Förändring av dagens anslag på 139 miljoner
Vänsterpartiet -82 %
Feministiskt Initiativ -50 %
Socialdemokraterna -38 %
Miljöpartiet -32 %
Liberalerna -27 %
Centerpartiet -18 %
Medborgerlig Samling -4 %
Sverigedemokraterna +2 %
Moderaterna +3 %
Kristdemokraterna +5 %
Alternativ för Sverige +16 %

Forrige artikel S föreslår landsbygdsmiljarder  S föreslår landsbygdsmiljarder  Næste artikel KD-politiker vill dra ned på Public Service och öka kraftfullt på försvaret KD-politiker vill dra ned på Public Service och öka kraftfullt på försvaret
Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

ÖVERBLICK. Gui Minhai har dömts till 10 års fängelse. Regeringen kräver att han släpps fri. SD-topp ansöker om riksdagsledighet med anledning av tvist med Skatteverket. Tidigare S-riksdagsledamot kritisk till statsministerns agerande kring ungdomsrånen. Läs Altingets överblick.