Riksdagskandidater: Kungen får för mycket pengar

VAL. En klar majoritet av de riksdagskandidater som gjort Altingets valkompass vill ge mindre pengar till hovet. Vänsterpartiet vill dra ned med drygt 80 procent. Men KD, M och SD vill öka anslagen.

Får för mycket. Enligt merparten av de riksdagskandidater som gjort Altingets valkompass får kungafamiljen och hovet för mycket skattepengar. 
Får för mycket. Enligt merparten av de riksdagskandidater som gjort Altingets valkompass får kungafamiljen och hovet för mycket skattepengar. Foto: Jonas Ekströmer
Mattias Croneborg

”Kung är ett låtsasjobb. Vi behöver inte ha en statschef som utses genom blodsmagi. Ska vi tvunget ha en kung kan vi säkert upphandla tjänsten billigare”, skriver Nils Karlsson som kandiderar för Miljöpartiet. Han vill helt ta bort anslaget till hovet. Nils Karlsson är långt ifrån ensam om det.

”Jag vill avskaffa monarkin”, konstaterar riksdagsledamoten Jens Holm, Vänsterpartiet. Holms parti är det som vill gå hårdast fram mot kungahuset. I genomsnitt vill de som svarat från partiet minska anslaget med hela 82 procent.

Småpengar

I budgetsammanhang är hovet en liten post, 139 miljoner kronor om året, som skattebetalarna får skjuta till i bidrag till den kungliga familjen och de kungliga slotten. Detta utgör bara bråkdelar av den totala budgeten som är på cirka 1 000 000 miljoner (1000 miljarder kronor). Men många politiker ser det som en principiell och stor symbolisk fråga.

Gör Altingets valkompass

I genomsnitt vill alltså de riksdagskandidater som svarat på Altingets valkompass spara in 23 procent. Det är den budgetpost där besparingsivern, procentuellt sett, är som störst. Men bakom genomsnittet döljer sig stora skillnader. Tre riksdagspartier har kandidater som generellt vill öka anslaget. Det är KD, SD och M, även om det är ganska små ökningar. Men några få kandidater backar upp kungen och hans familj rejält.

Stor välsignelse

”Monarkin är en stor välsignelse för vårt land. I en tid där vi behöver nationella symboler är det väldigt viktigt att kungahuset har rätt resurser för att göra sitt jobb. Att underhålla de kungliga slotten ute i landet ingår här som en viktig uppgift. Landet Sverige behöver denna viktiga samlande symbol” skriver Stefan Olsson som kandiderar för Moderaterna i Uppsala län. Han vill dubbla dagens anslag.

Regeringspartiet Socialdemokraterna vill generellt sett minska anslagen rejält.

”Jag är republikan och vill ha en demokratiskt vald statschef. Vi ska dessutom bara betala för statschefen, inte för dennes familj. Därför anslår jag pengar till skötseln av slotten som en del av kulturarvet, inte pengar till kungafamiljen”, skriver Hillevi Larsson som vill minska anslaget med 55 procent.

Parti Förändring av dagens anslag på 139 miljoner
Vänsterpartiet -82 %
Feministiskt Initiativ -50 %
Socialdemokraterna -38 %
Miljöpartiet -32 %
Liberalerna -27 %
Centerpartiet -18 %
Medborgerlig Samling -4 %
Sverigedemokraterna +2 %
Moderaterna +3 %
Kristdemokraterna +5 %
Alternativ för Sverige +16 %
Dokumentation

Statens pengar till hovet

Hovet omfattas av kostnader för slottsstaten och hovstaten i form av apanage. Detta täcker omkostnader för de kungliga slotten och utgifter för statschefen och kungafamiljen. För 2018 har regering och riksdag fördelat 139 miljoner kronor för dessa ändamål.

Andra röster om hovet:

Johan Krogh, Centerpartiet: ”Jag vill att Sverige ska byta statsskick och istället bli en republik där vi väljer vår statschef.”

Maria Hansson, Kristdemokraterna: "Monarkin är positiv för Sverige. Kungen är runt i världen och representerar vårt land. Det leder till att svenska företag får många beställningar. I Sverige är kungafamiljen en samlande länk och ett stöd vid katastrofer, som exempelvis vid tsunamin.”

Martin Aasa, Liberalerna: ”Kungahuset är en odemokratisk relik som snarast bör avskaffas.”

Andreas Exner, Sverigedemokraterna: ”Kungafamiljen och monarkins legitimitet är ett varumärke för Sverige som väcker intresse för Sverige av världen.” 

Källa: Altingets valkompass

Vad tycker du?

Säg din mening om hur staten ska fördela dina pengar. Gör Altingets valkompassE-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00