Hårdare tag mot bluffakturor väntar

BROTT. Riksdagen trycker på för att regeringen ska lägga fram förslag om skärpta straff för en rad brott. Bland annat efterlyser riksdagen ett lagförslag till hösten för att komma åt bedragare som skickar ut bluffakturor.

Per-Anders Sjögren

På onsdagen beslutade riksdagen om hela 17 tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen om brott och straff. I en del fall är det oppositionen – de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna – som står bakom. Men i andra fall är också S, V och MP med på noterna.

Bland annat vill oppositionen att regeringen före den 1 oktober i år ska återkomma till riksdagen med förslag för att stoppa bluffakturor. Grunden i det lagförslag som riksdagen vill se på sitt bord är den utredning som för ett år sedan föreslog att ett nytt brott, grovt fordringsbedrägeri, ska införas. Det högsta straffet ska vara maximalt sex års fängelse, ansåg utredaren. Brottet gäller utskick av inbetalningskort där syftet är att lura någon att betala.

Idéfattigt om brott och straff

Enligt de borgerliga är skälet till de unikt många uppmaningarna att regeringen saknar idéer om straffrätten och enligt den propositionslista som har lagts fram väntas få förslag på området.

– Nu måste riksdagen ta initiativet  och se till att något händer, sade Krister Hammarbergh (M).

Lawen Redar (S) menade dock att 17 tillkännagivanden är något överdrivet. En av uppmaningarna är att införa ett nytt brott: inbrottsstöld. Men straff för detta finns redan i brottsbalken, som grov stöld, menade Redar.

– I stället för att nykriminalisera ett område borde prioriteringen ligga på mer resurser för att utreda och klara upp de brott som anmäls så att gärningsmännen kan lagföras, sade hon.

Grova våldsbrott

Riksdagsmajoriteten vill också att regeringen före den 1 oktober i år ska lägga fram ett förslag om att höja minimistraffet för en rad grova våldsbrott.

Utgångspunkten är ett utredningsförslag om att bland annat höja minimistraffet för grova fall av olaga hot, olaga tvång, misshandel, utpressning och rån samt att höja straffet för dråp. Enligt de borgerliga och Sverigedemokraterna, är det angeläget att utredningens lagförslag genomförs så snart som möjligt.

Dokumentation

Flera uppdrag till regeringen

Riksdagen vill att straffen för allvarliga våldsbrott, människohandel och koppleri skärps samt att den så kallade straffrabatten minskas. Dessutom ska ett nytt brott, inbrottsstöld, införas.

Regeringen ska enligt riksdagen också återkomma med förslag om bekämpning av organiserad brottslighet, synnerligen grovt narkotikabrott, id-stölder, bluffakturor, bedrägeri, kontakt med barn i sexuellt syfte (Grooming), köp av sexuell handling av barn, kränkningar och hot på internet, försök till häleri, sexköp och förverkande.

Dessutom efterlyser riksdagen förslag om straff för den som inte avslöjar eller och hindrar brott samt ett ökat uppdrag till den utredare som ska granska ett förbud mot deltagande i väpnad konflikt utomlands. I några fall är åtgärder på gång i form av propositioner eller pågående eller avslutade utredningar. Och det är skälet till att S, MP och V inte står bakom alla uppmaningarna.

Justitieutskottets betänkande 2014/15:JuU14



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00