Riksdagen ställer sig bakom KU-kritiken

DEMOKRATI. Hanteringen av Förbifart Stockholm, erkännandet av Palestina och vårdvalet fick den skarpast formulerade kritiken när riksdagen debatterade KU:s granskningar av statsråden.

Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet, under debatten i riksdagen om KU:s granskningsärenden av statsråden.
Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet, under debatten i riksdagen om KU:s granskningsärenden av statsråden.Foto: Bild: Riksdagen
Mattias Croneborg

Under verksamhetsåret har det kommit in anmälningar som rör 28 olika ärenden, 21 av dessa gäller den sittande regeringen medan sju avser den förra.

Granskningen som riksdagen ställer sig bakom ledde till kritik i 10 olika ärenden.

När det gäller förslaget om att upphäva kravet på vårdvalssystem i primärvården anser riksdagen att regeringen borde ha inhämtat yttrande från Lagrådet och gett remissinstanserna längre svarstid.

Tung kritik kom också mot beslutet att frysa Förbifart Stockholm. Riksdagen tycker att regeringen borde ha inhämtat ett yttrande från landstinget i frågan innan den tog beslutet om frysning. 

Palestinaerkännande gick för snabbt

Regeringens hantering av erkännande av staten Palestina gav intrycket av att regeringen hade tagit ställning i frågan innan utrikesnämnden hade haft sitt sammanträde. ”Det går inte att utesluta att omvärlden uppfattade ärendet som avgjort före utrikesnämndens sammanträde och att förutsättningarna för ett samråd kan ha försämrats” står det i betänkandet. 

Anders Sundströms utsågs till statlig samordnare för Bromma flygplats samtidig som det fanns ett förslag från trafikutskottet som i stort rörde samma fråga och som var känt inom regeringen. Förslaget innehöll ett tillkännagivande om att regeringen inte borde tillsätta någon förhandlingsperson när det gällde frågan om att avveckla citynära flygplatser. ”KU anser att regeringen hade skäl att invänta riksdagens beslut, med utgångspunkt i den konstitutionella praxis som gäller vid hanteringen av tillkännagivanden", skriver utskottet i sitt betänkande.

De övriga ärenden som föranlett kritik är:

  • Felaktigheter i ett pressmeddelande vid anställning av en statssekreterare i miljödepartementet
  • Statens finansiering av Medelhavsinstituten
  • Klimat- och miljöministerns uttalande i frågan om licensjakt på varg
  • Infrastrukturministerns agerande avseende EU:s fjärde järnvägspaket

SD mot strömmen

Därtill reserverades sig Sverigedemokraterna i två fall där resten av riksdagen tyckte att det inte fanns anledning att kritisera regeringen. Det gäller information i EU-nämnden från utrikesministern i samband med erkännandet av staten Palestina och statsminister Stefan Löfvens uttalande i höstas om att regeringen skulle avgå i fall dess budget röstades ned (vilket senare skedde).

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00