Relationen till SD blev Batras fall

PARTILEDARBYTE. Otydlighet i frågan om Sverigedemokraterna blev moderatledaren Anna Kinberg Batras fall.

Efter kraftig turbulens inom Moderaterna och med en strid inför öppen ridå meddelade Anna Kinberg Batra på fredagen att hon lämnar partiledarposten. Det är knappast sakpolitiken som varit Batras svaga sida. Moderaterna har förnyat sin politik på flera områden och det är svårt att se att partiet har gjort det mycket bättre eller mycket sämre än något av de andra allianspartierna. Om denna politik sedan har varit tillräcklig för att locka väljare är en annan fråga. 

M låg stabilt med Batra som ledare

Batra tillträdde i januari 2015  och från den tidpunkten och fram till augusti 2016 låg partiet stabilt i opinionen på runt 25 procent (som genomsnitt av de olika partisympatiundersökningarna). Nedgången från de historiskt höga siffrorna på runt 30 procent hade skett tidigare. Det var en successiv nedgång under Reinfeldts andra regeringsperiod. Då alliansregeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet allt mer kom att betraktas som regeringströtta med svårigheter att leverera annat än återkommande jobbskatteavdrag.

Batra tog över vid 25 procent och låg kvar där ända till att opinionssiffrorna började att falla i augusti 2016, alltså för ett år sedan. Det som hände under den för Moderaterna stabila fasen var att regeringspartierna tappade kraftigt i stöd. Men inget av allianspartierna fick en motsvarande ökning i opinionen – utan Sverigedemokraterna var opinionsvinnaren och steg mot 20 procent.  

Buden om SD

Under sensommaren och hösten 2016, då nedgången för Moderaterna precis hade börjat, går Batra ut och säger att hon inte tänker samarbete med SD. Samtidigt flörtar Liberalerna med Socialdemokraterna och öppnar för framtida samarbeten.

Ett par månader senare, i januari i år, meddelar Anna Kinberg Batra det som många tyckte var en helomvändning, att man skulle söka samarbete i riksdagen med Sverigedemokraterna. Det redan snabba tappat i opinionen blev än kraftigare.  

Det blir nu också bråk mellan allianspartierna hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Man kan inte heller enas inom alliansen hur man ska försöka motarbeta regeringens aviserade skattehöjningar. När alliansen är enig är det Moderaterna som vinner på det. Men det motsatta verkar också gälla, att när alliansen är oenig är den största förloraren Moderaterna.

Otydligheten gentemot Sverigedemokraterna och oförmågan att hålla ihop alliansen blev Batras fall.

Många bedömde hennes framträdande på pressträffen där hon meddelade sin avgång som ett av hennes bästa. 

"Jag hoppas att min dotter kan få uppleva att en kvinna kan bli statsminister i Sverige", sade hon bland annat.

 

Forrige artikel SD röstar oftare med regeringen än med alliansen SD röstar oftare med regeringen än med alliansen Næste artikel En omöjlig regeringsekvation En omöjlig regeringsekvation