Terroristrekrytering på fängelser ska förebyggas

RÄTTSVÄSEN. Kriminalvården har fått i uppdrag att kartlägga hur våldsbejakande extremism bland de intagna kan förebyggas.

Per-Anders Sjögren

Enligt regeringen kan rekrytering till olika extremist- eller terrorgrupper ske i fängelserna, vilken inte är ovanligt i andra europeiska länder. I Sverige finns metoder för att minska den risken, men trots det kan intagna i fängelse utsättas för påverkan och då är det viktigt att Kriminalvården har metoder för förebygga radikalisering eller hantera dem som redan har anslutit sig till våldsbejakande extremistiska rörelser.

I Sverige handlar det främst om höger- och vänsterextremism samt islamistisk extremism. Det är framförallt unga män som lockas till dessa rörelser, även om unga kvinnor också kan vara aktiva.

Uppdraget innebär en genomgång av de metoder och arbetssätt som kan användas i förebyggande syfte men även i arbetet med de fångar som redan är anslutna eller har kopplingar till grupper som är redo att ta till våld. De metoder och arbetsformer som Kriminalvården bedömer går att använda ska spridas inom myndigheten. Uppdraget ska redovisas till justitiedepartementet och kulturdepartementet senast den 31 maj 2016.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00