Rekordmånga granskningar slutar i kritik mot regeringen

DEMOKRATI. En nästan helt enig riksdag kritiserar regeringen på 10 punkter. Hanteringen av Förbifart Stockholm, erkännandet av Palestina och vårdvalet fick den skarpast formulerade kritiken när riksdagen behandlade KU:s granskningar av statsråden.

Ledamöter från åtta partier i KU var med på pressträffen. 
Ledamöter från åtta partier i KU var med på pressträffen. 
Mattias Croneborg

Under verksamhetsåret har det kommit in anmälningar som rör 28 olika ärenden, 21 av dessa gäller den sittande regeringen medan sju avser den förra.

Granskningen som riksdagen ställer sig bakom ledde till kritik i 10 olika ärenden.

När det gäller förslaget om att upphäva kravet på vårdvalssystem i primärvården anser riksdagen att regeringen borde ha inhämtat yttrande från Lagrådet och gett remissinstanserna längre svarstid.

Tung kritik kom också mot beslutet att frysa Förbifart Stockholm. KU tycker att regeringen borde ha inhämtat ett yttrande från landstinget i frågan innan den tog beslutet om frysning. ”KU menar att regeringens hantering inte rimmar med kravet på god hushållning i budgetlagen” och att infrastrukturminister Anna Johansson (S) ”inte kan undgå kritik för hanteringen av ärendet”.

Palestinaerkännande gick för snabbt


 KU visar med det här att det är ett relevant granskningsorgan.

Andreas Norlén (M)
Ordförande i konstitutionsutskottet, KU.

Regeringens hantering av erkännande av staten Palestina gav intrycket av att regeringen hade tagit ställning i frågan innan utrikesnämnden hade haft sitt sammanträde. ”Det går inte att utesluta att omvärlden uppfattade ärendet som avgjort före utrikesnämndens sammanträde och att förutsättningarna för ett samråd kan ha försämrats” skriver KU. 

Anders Sundströms utsågs till statlig samordnare för Bromma flygplats samtidig som det fanns ett förslag från trafikutskottet som i stort rörde samma fråga och som var känt inom regeringen. Förslaget innehöll ett tillkännagivande om att regeringen inte borde tillsätta någon förhandlingsperson när det gällde frågan om att avveckla citynära flygplatser. ”KU anser att regeringen hade skäl att invänta riksdagens beslut, med utgångspunkt i den konstitutionella praxis som gäller vid hanteringen av tillkännagivanden", skriver utskottet i sitt betänkande.

De övriga ärenden som föranlett kritik är:

  • Felaktigheter i ett pressmeddelande vid anställning av en statssekreterare i miljödepartementet
  • Statens finansiering av Medelhavsinstituten
  • Klimat- och miljöministerns uttalande i frågan om licensjakt på varg
  • Infrastrukturministerns agerande avseende EU:s fjärde järnvägspaket

SD mot strömmen

Därtill reserverades sig Sverigedemokraterna i två fall där resten av KU tyckte att det inte fanns anledning att kritisera regeringen.  Det gäller information i EU-nämnden från utrikesministern i samband med erkännandet av staten Palestina och statsminister Stefan Löfvens uttalande i höstas om att regeringen skulle avgå i fall dess budget röstades ned (vilket senare skedde).

 

Altinget frågar:

Aldrig i modern tid har så många anmälningar lett till enig kritik. Har KU ställt sig ovanför partipolitiken eller har regeringen varit osedvanligt klantig?

Per-Ingvar Johnsson (C)

– Det är en del nybörjarfel. Men en viktig del är att granskningen har blivit konstitutionell. Förra mandatperioden när Peter Eriksson (MP) var ordförande blev det i stor utsträckning en politisk granskning. Det blev möjligt för honom att styra granskningen på ett sätt som jag tyckte var olycklig.

Mathias Sundin (FP)

– Sannolikt beror det mest på att regeringen har misskött sig i högre grad nu än tidigare. Om det bara var den eniga kritiken som det tidigare inte fanns så mycket av. Då skulle det kunna vara att utskottet gör på ett annat sätt. Men det är ju inte så. Även om man ser till både enig och oenig kritik är det högsta antalet kritikpunkter på 30 år.

Mia Sydow Mölleby (V)

– Vissa grejer beror på att man hade bråttom och inte hade tänkt till innan, till exempel att proppen om vårdval drogs tillbaka. Vissa grejer är övernitiska anmälningar. Sedan tror jag att man har en annan ambition från den här regeringen att inte slå ifrån sig kritiken. Vi hade stora frågor förra mandatperioden där man tidigare reserverade sig från regeringssidan. Det gör man inte nu. Tanken är också att det är bra att komma överens i utskottet. Då blir det tydligt vad KU tycker.

Dokumentation

Alla anmälningar till KU

Anmälningar nedan avser de som hittills kommit in under riksdagsåret till KU. De senaste anmälningarna (överst i listan) är ännu inte granskade av KU. 

Dåvarande näringsministerns uppmaning att påskynda handläggningen av gruvtillstånd. Anmälare: Jonas Eriksson (MP)

Statsminister Stefan Löfvens agerande i samband med EU-nämndens sammanträde den 22 april 2015. Anmälare: Jens Holm (V)

Regeringens hantering av att återuppta utredning om Arbetsförmedlingen. Anmälare: Fredrik Christensson (C)

Statsrådet Ylva Johanssons beredning av tillkännagivande om utredning av Arbetsförmedlingen. Anmälare: Roger Haddad (FP)

Granskning av regeringens utnämning av exekutivdirektör vid IMF. Anmälare: Erik Bengtzboe (M)

Om huruvida statsminister Stefan Löfven åsidosatt regeringsformen. Anmälare: Mattias Karlsson (SD)

Regeringens uppgifter kring det brutna samarbetsavtalet med Saudiarabien och ärendets hantering Anmälare: Jessica Polfjärd (M)

Statsrådet Annika Strandhälls hantering av riksdagens beslut om jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Anmälare: Johan Forssell (M)

Regeringskansliets regleringsbrev. Anmälare: Karin Enström (M)

Regeringens agerande i GMO-omröstning i EU och förankring i riksdagen. Anmälare: Johan Hultberg (M)

Granskning av huruvida statsminister Stefan Löfven brutit mot regeringsformens krav på saklighet. Anmälare: Aron Modig (KD)

Regeringens styrning av Arbetsförmedlingen. Anmälare: Elisabeth Svantesson (M)

Biståndsminister Gunilla Carlssons inblandning i Sidas beviljande av anslag till NDI, EF och EPF. Anmälare: Hans Hoff (S).

Regeringens styrning av Vattenfall AB. Anmälare: Finn Bengtsson (M) 

Finansministerns handläggning av propositionen om socialavgifter för unga. Anmälare: Finn Bengtsson (M)

Om korrekt information lämnats om utrikesministerns inställda resa till Israel. Anmälare: Sofia Arkelsten (M)

Statsministerns möjlighet att påverka vilka som blir statsråd. Anmälare: Per Bill (M)

Klimat- och miljöministerns uttalanden i samband med Naturvårdsverkets beslut om delegering av beslutsrätten av licensjakt. Anmälare: Eskil Erlandsson (C)

Regeringens information till utrikesutskottet om nya utlandsmyndigheter. Anmälare: Sofia Arkelsten (M)

Regeringens kontakter med Naturvårdsverket om kalkbrytningen på Gotland. Anmälare: Gustaf Hoffstedt (M)

Regeringens frysning av projekt E4 Förbifart. Anmälare: Jessica Rosencrantz (M)

Regeringens beslut att tillsätta en förhandlingsperson för Bromma flygplats. Anmälare:  Edward Riedl (M)

Infrastrukturministerns agerande angående fjärde järnvägspaketet. Anmälare: Jessica Rosencrantz (M)

Vice statsministerns uttalande om "utlyst extra val som regeringen tagit". Anmälare: Tuve Skånberg (KD)

Beredning av lagförslag om slopat krav på vårdvalssystem. Anmälare: Bengt Eliasson och Mathias Sundin (båda FP)

Granskning av huruvida regeringen iakttagit beredningskravet. Anmälare: Emma Henriksson (KD)

Granskning av huruvida regeringen iakttagit beredningskravet i 7 kap. 2 § regeringsformen (medelhavsinstituten). Anmälare: Maria Abrahamsson (M)

Granskning av om utrikesminister Margot Wallström handlat i strid med beslut i EU-nämnden. Ulrika Karlsson (M) i Uppsala

Regeringens anställning av statssekreterare. Mathias Sundin (FP)

Utrikesminister Margot Wallströms information om erkännande av Palestina i EU:s Utrikesråd. Anmälare: Kent Ekeroth (SD, Julia Kronlid (SD) och Johnny Skalin (SD)

Granskning av huruvida finansminister Magdalena Andersson brutit mot regeringsformens krav på saklighet. Anmälare: Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Deklarationen om Palestina i regeringsförklaringen. Anmälare: Annicka Engblom (M)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00