Reinfeldts nya jobb kan ge kommunpolitiker karantän

POLITIK. Landstingspolitikern Filippa Reinfeldts (M) övergång till privata vårdsektorn får regeringen att utvidga sina planer att införa karantänsregler för ministrar att gälla även kommun- och landstingspolitiker.

När förre finansministern Anders Borg (M) tidigare i december tackade ja till en styrelsepost som vice ordförande för Kinnevik gick förre statsministern Göran Persson (S) ut och påtalade att det behövs en ettårig karantän för ministrar. Först därefter är det dags att släppa ut dem i näringslivet.

Regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) plockade blixtsnabbt upp utspelet och lovade en utredning.

På fredagen kom nyheten att nyligen avgångna landstingsrådet Filippa Reinfeldt blir lobbyist hos vårdkoncernen Aleris. Regeringen och Shekarabi reagerade den här gången ännu snabbare och kallade på eftermiddagen till en presskonferens med rubriken "Presskonferens med anledning av Filippa Reinfeldts övergång till Aleris".

De utredningsdirektiv gällande övergångsregler för ministrar, som departementet enligt Shekarabi arbetat med den senaste veckan, ska nu utvidgas och även omfatta kommun- och landstingspolitiker.

- Det är klart att det här är ett stort steg att utreda frågor som handlar om reglering av kommunala företrädares agerande. Vi har inte en tradition av att reglera den typen av frågor. Men mot bakgrund av den samhällsutveckling vi har haft, där fler och fler sektorer privatiseras och kommuner jobbar med offentliga marknader och hamnar i relation till företag som verkar på den offentliga marknaden, så växer behovet av att reglera.

När direktiven kan bli klara kunde inte Ardalan Shekarabi ge något besked om på fredagen.

Forrige artikel Regeringen vill se nytt stöd för vindkraft Næste artikel Terroristlag användes två gånger