Debatt

Regionråd (SD): Regionen måste förbättra tillgängligheten till Bup

Antalet som väntat mer än 30 dagar på sitt första besök till barn- och ungdomspsykiatrin har tredubblats på fem månader. Varför låter den styrande minoriteten i Västra Götalandsregionen detta ske? Det frågar Håkan Lösnitz och Magnus Harjapää (SD).

"Vi Sverigedemokrater i Västra Götalandsregionen såg problemet för länge sedan, vi har försökt att agera men stött på patrull och ovilja."
"Vi Sverigedemokrater i Västra Götalandsregionen såg problemet för länge sedan, vi har försökt att agera men stött på patrull och ovilja."Foto: Warren Wong/Unsplash
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Problemet är tyvärr inte nytt men det gör det inte mindre viktigt för det. Vilket av alla problem, tänker ni – det är inte så att det enbart finns ett problem i dagens samhälle eller i detta fall inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Det som vi i dag önskar att belysa och på detta sätt fråga den styrande minoriteten i Västra Götalandsregionen är: vad ska ni göra åt de dramatiskt ökande köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup)?

Viktigt att få hjälp snabbt

Inom den övriga sjukvården är det 90 dagar som är gränsen någon kan vänta för att regionen ska klara av vårdgarantin. Inom den somatiska vården har vi förvisso också många som väntat längre än sina 90-dagar och än längre på grund av coronapandemin. Det beräknas att vi i dagsläget har cirka 20 000 som väntat i mer än 90 dagar på sitt första besök. Men när man ser tillbaka på de senaste fem månaderna är de ungefär den nivån det legat på hela tiden, till skillnad mot den ökande kösituationen när det gäller första besök till Barn- och ungdomspsykiatrin.

Frågan till den styrande grönblå minoriteten blir: varför låter ni detta ske? Varför reagerar ni inte på att dessa redan utsatta barn hamnar i en än värre situation?

SD
Västra Götalandsregionen

Det är även viktigt att veta att vårdgarantitiden endast är 30 dagar när det gäller Bup. Det är så otroligt viktigt att våra barn och unga får den hjälp och det stöd de behöver så snabbt det bara går. Detta för att förhindra att barnens skolgång blir negativt påverkad, och på så sätt förvärrar situationen än mer för den unge. Dessa problem har en förmåga att hopa sig och kan lätt bli oöverstigliga för barnet.

Varför agerar ni inte?

När vi ser på statistiken för de som väntat mer än 30 dagar på sitt första besök till Bup och jämför september med januari så kan vi se att antalet har tredubblats på dessa fem månader. Det är alltså under samma period som köerna till den somatiska vården legat på ungefär samma nivå.

Frågan till den styrande grönblå minoriteten blir: varför låter ni detta ske? Varför reagerar ni inte på att dessa redan utsatta barn hamnar i en än värre situation?

Ny strategi

Vi Sverigedemokrater i Västra Götalandsregionen såg problemet för länge sedan, vi har försökt att agera men stött på patrull och ovilja.

Ett bra exempel på detta är något som kallas ”En väg in” (EVI). Modellens breda arbetssätt ger familjer, skolor och barn en bra trygghet och snabba svar på sina frågor vilket är ytterst viktigt då barn ska ses och få hjälp så fort som möjligt. EVI är ett beprövat arbetssätt som redan används i till exempel Skåne, och har visats sig mycket effektivt.

Sverigedemokraterna motionerade om att införa detta i regionen redan 2018 men tyvärr fick vi inget bifall. Men nu ligger detta äntligen som förslag på att införas. Det är en helt nödvändig del i att kunna förbättra tillgängligheten till Barn- och ungdomspsykiatrin.

Inför en psykiatriförvaltning

Vi Sverigedemokrater vill också införa en psykiatriförvaltning i regionen för att säkerställa att resurserna hamnar på rätt plats och att Västra Götalandsregionen blir en mer attraktiv arbetsgivare inom psykiatrin. På så sätt blir inte psykiatrin en slags besparingskudde utan kan hanteras direkt och effektivt. Våra barn nu och i framtiden behöver detta.

Håkan Lösnitz (SD).
Håkan Lösnitz (SD). Foto: Sverigedemokraterna

Magnus Harjapää (SD).
Magnus Harjapää (SD). Foto: Sverigedemokraterna


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00