Debatt

Regeringens passivitet hotar idrottstävlingar på vägarna

Viktiga tävlingar för svensk idrott, som är beroende av våra svenska vägar, riskerar att inte bli av. Allt på grund av regeringens saktfärdighet. Det skriver Azadeh Rojhan och Inga-Lill Sjöblom, S-ledamöter i kultur- respektive trafikutskottet.

Trafikverket har kommit med enkla förslag om underlättningar i regelverken, men regeringen väljer att stå kvar på startlinjen. Det skriver Azadeh Rojhan (S) och Inga-Lill Sjöblom (S). 
Trafikverket har kommit med enkla förslag om underlättningar i regelverken, men regeringen väljer att stå kvar på startlinjen. Det skriver Azadeh Rojhan (S) och Inga-Lill Sjöblom (S). Foto: Micke Fransson/TT
Azadeh Rojhan
Inga-Lill Sjöblom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Med sommaren i antåg är vi många som börjar se fram mot stundande idrottsevenemang. Evenemang som bärs upp av ett otroligt civilsamhälle.

För att idrottsevenemang, oavsett idrott, deltagare eller storlek, ska kunna ta plats runt om i Sverige behövs det adekvat stöd från politiken. Men för de arrangemang som är beroende av våra svenska vägar riskerar nu det stödet att utebli – och viktiga tävlingar för svensk idrott riskerar att inte bli av. Allt på grund av regeringens saktfärdighet.

Tvingas stå för kostnaden

Regeringen missar ett öppet mål

Flera typer av idrotter är beroende av vägar för att genomföra tävlingar, som till exempel cykeltävlingar och maraton. Men idrottsföreningarna har efter nya arbetssätt från Trafikverket tvingats ta en orimligt stor del av kostnaderna för att kunna hålla reglerna vid arrangemang på vägar. Det har bland annat handlat om kostnader och organisation för skyltning, något som är avgörande för att kunna hålla trygga tävlingar, men också i slutändan för att kunna hålla tävlingar över huvud taget.

Regeringen väljer att stå kvar på startlinjen

Den tidigare socialdemokratiska regeringen arbetade aktivt för att förenkla och möjliggöra för en stark idrottsrörelse. Ett steg i detta var att ge Trafikverket i uppdrag att utreda hur arbetssätt och regelverk kan förändras för att underlätta för föreningslivets verksamhet som bedrivs på eller påverkar statlig infrastruktur.

Nu har förslagen kommit, och de innefattar till exempel förslag om att uppsättning och nedtagning av vägmärken ska vara kostnadsfritt under 2023. Ett enkelt förslag för att kunna möjliggöra fler evenemang på Sveriges vägar, redan nu till årets säsong. Men regeringen väljer att stå kvar på startlinjen.

Riskerar att inte bli av

Idrottssverige vet inte vad beskedet blir för den här säsongen och står nu inför att kanske behöva ställa in flera av sommarens arrangemang. Med Trafikverket som fortsätter ålägga föreningar stora kostnader för arrangemang, och med inga besked om beslut från regeringen, finns risken att sommarens stora målgångar inte blir av.

Regeringen missar ett öppet mål, en möjlighet som skulle skapa arrangemang som skulle stärka idrottssverige och kommuner runt om i landet.

Vore inte första gången

Vi ställer oss frågande till varför idrottsministern väljer att förhala denna fråga, är det en fråga om ointresse? Det vore inte första gången den här regeringen väljer bort civilsamhället.

Vi vill uppmana idrottsministern att ta förslaget till beslut så att Sveriges föreningar kan få goda förutsättningar att skapa arrangemang som kan engagera utövare och åskådare – redan nu till sommaren.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00