Regeringens mål 15 år bort

ARBETSLÖSHET. Med nuvarande takt kommer regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet att vara nått först 2031. Det visar Altingets beräkningar baserade på SCB:s senaste statistik över arbetslösheten.

Ola Hjalmarsson

Den säsongsrensade arbetslösheten ökade något under det tredje kvartalet 2016. Arbetslösheten för det tredje kvartalet låg på 7 procent, jämfört med 6,8 procent under det andra kvartalet. Det är första gången sedan 2014 som den säsongsrensade arbetslösheten stiger.

När regeringen Löfven tillträdde skiljde det 3,1 procentenheter mellan arbetslösheten i Sverige och arbetslösheten i Tyskland, som då hade EU:s lägsta arbetslöshet. Under andra kvartalet 2016 var skillnaden mellan Sveriges arbetslöshet och arbetslösheten i EU-landet med lägst arbetslöshet 2,9 procentenheter. Med nuvarande takt kommer målet om EU:s lägsta arbetslöshet att nås först 2031.

 

Senast i slutet av september vidhöll statsminister Stefan Löfven att arbetslöshetsmålet inte alls är omöjligt att uppnå.

–  Om vi kommer till 6,3 procent 2017 så kan vi mycket väl komma under 6 procent 2018. Jag är fullt införstådd med att det kan hända saker i vår omvärld och vår egen ekonomi som gör det svårare. Men det går inte från början att säga att det här är omöjligt. Här är det vår egen ­politik som avgör, sade Löfven till DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00