Regeringen höjer rotavdraget och inför planeringsbonus

För att möta krisen i byggsektorn höjer regeringen och SD taket för rotavdraget till 75 000 kronor, i stället för tidigare 50 000 kronor. Samtidigt inför man dubbla bonusar till kommunerna – för att omvandla lokaler till bostäder och för att öka takten i detaljplaneringen.

”Vi bedömer att den kommer att ha effekt för att främja sysselsättningen i en väldigt utsatt bransch i ett tufft ekonomiskt läge”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
”Vi bedömer att den kommer att ha effekt för att främja sysselsättningen i en väldigt utsatt bransch i ett tufft ekonomiskt läge”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda OlssonLouise Carlsson-Örning

Det höjda taket beräknas kosta omkring en miljard kronor, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på en pressträff på måndagsmorgonen.

– Under finanskrisen försvann mycket kompetent personal från byggsektorn, vilket gjorde att det tog längre tid att komma i kapp när väl konjunkturen vände. Genom att höja taket i rot förväntar vi oss att efterfrågan på rotarbeten kommer att öka, säger Carlson på pressträffen.

Samtidigt menar regeringen att åtgärden ska lindra krisen i byggbranschen och dämpa den negativa effekten på Sveriges BNP. 

Separeras från rut 

Förutom att höja taket delar regeringen även upp taken för rot- och rut-avdraget i separata tak. Taket för respektive avdrag blir 75 000 kronor på helår. Den nya lagen börjar dock träda i kraft först i juli nästa år.  

– Just separeringen av taket är viktigt. Vi vill inte att satsningen på rot ska tränga undan rut-arbeten, säger Andreas Carlson. 

Samtidigt har rotavdraget fått kritik bland annat från myndigheten för Tillväxtanalys som i en analys konstaterat att åtgärden är dyr sett till antalet jobb den genererar. 

Hur stor skillnad tror ni att denna satsningen kommer att göra för byggbranschen?

– Vi bedömer att den kommer att ha effekt för att främja sysselsättningen i en väldigt utsatt bransch i ett tufft ekonomiskt läge. De närmare effekterna av detta kommer vi att få återkomma till, säger Andreas Carlson till Altinget.

Bland andra Byggmaterialhandlarna har föreslagit att villkora rot-avdraget till energieffektiviseringar. Något som dock inte är aktuellt, enligt Andreas Carlson. 

– Rot kommer inte att vara villkorat till energieffektivisering, rot är en viktig åtgärd. Men man kan mycket väl använda den till att energieffektivisera, säger han och poängterar också att regeringen sedan tidigare infört ett stöd till energieffektiviseringar för småhus.

Läs också

Dubbla kommunbonusar

I regeringens och Sverigedemokraternas budgetförslag finns även bonusar till kommunerna på 60 respektive 20 miljoner kronor nästa år för byggandet av fler småhus och omvandling av kontorslokaler till bostäder.

– När det gäller just omvandling av lokaler kan det vara små projekt som kostar ganska mycket i detaljplanearbete och därför blir liggande trots att de skulle kunna leda till fler bostäder. Detta är ett sätt att mota detta, säger Andreas Carlson. 

Hur bonusarna ska utformas ska regeringen återkomma med. Men kommunerna kommer också att behöva bidra, menar bostadsministern. 

– Denna del av detaljplanekostnaderna som regeringen kommer att täcka är det viktigt att kommunerna ser värdet i. Också med tanke på de värden som kommer att skapas i kommunerna. Därför är det rimligt att kommunerna tar delar av kostnaderna och att regeringen finansierar en del av de ökade kostnader som kommunerna har, säger Andreas Carlson. 

”Noll till hyresgästerna”

Beskedet om att rotavdraget höjs nästa år är olyckligt, anser Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. 

– Man höjer stödet till det ägda boendet, men det är noll kronor till landets tre miljoner hyresgäster. För mig är det helt obegripligt att enbart den som bor i ägt boende får stöd för att renovera sin bostad medan vi som bor i hyresrätt får betala det helt själva, säger hon till Altinget.

För att möta krisen i byggsektorn och bostadsbristen i flera av landets kommuner vill Hyresgästföreningen i stället att man tar tillbaka investeringsstödet, och att ett kraftigt renoveringsstöd införs.

– Vill man göra en ordentlig arbetsmarknadssatsning, då finns det över 200 000 lägenheter i miljonprogrammen som behöver renoveras, säger Marie Linder.

Sveriges allmännytta delar kritiken från Hyresgästföreningen. 

”Det är anmärkningsvärt att regeringen bortser från att det finns stora renoveringsbehov också i hyreshus. Vi saknar ett renoveringsstöd till det hyrda boendet, vilket ytterligare skulle främja sysselsättningen”, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta, i en skriftlig kommentar till Altinget. 

”En bra konjunkturåtgärd”

Från Villaägarna, som drivit frågan om höjt rot-avdrag sen tidigare, är man positiv till förslaget.

”En bra konjunkturåtgärd, men underlättar även för energieffektiviseringar i en tid då räntor och inflation gröper stora hål i plånboken. Vi hade gärna sett 100.000kr, men steg i rätt riktning”, skriver Villaägarnas chefsekonom Håkan Larsson på X, tidigare Twitter. 

Även Byggföretagen är positiva men de hade velat se mer. 

– Man måste ha missat att ändra från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Utan den förändringen får reformen en begränsad effekt, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd enligt ett pressmeddelande. 

Från Fastighetsägarna välkomnar man förslaget att göra om lokaler till bostäder. 

– Det är bra att regelverket ska bli mer flexibelt, för att underlätta för fastighetsägare att kunna ändra inriktning i en fastighet i takt med att behoven och efterfrågan förändras. Det är både hållbart och nödvändigt, säger Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige i ett pressmeddelande. 

Läs också

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00