Regeringen vill ta bort begränsningar för kärnkraft

Regeringen vill öppna upp i Miljöbalken för att kärnkraft ska få byggas på fler platser än Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Ett förslag skickas nu ut på remiss, meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid en pressträff på tisdagsmorgonen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L)  presenterar förslag om hur restriktioner för kärnkraften ska tas bort.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L)  presenterar förslag om hur restriktioner för kärnkraften ska tas bort.Foto: Marko Säävälä/TT
Johanna Alskog

Miljöbalkens begränsningar för kärnkraften ska bort, enligt ett förslag som regeringen nu skickar ut på remiss i tre månader.

– Förslaget innebär att man kan bygga fler reaktorer och på fler ställen än tidigare, säger statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Dagens restriktioner i Miljöbalken för kärnkraft är en självpålagd begränsning som hindrar innovation i hela landet, enligt statsministern.

– Förslaget ger möjlighet att ansöka om att bygga nya kärnkraftverk på nya platser, något som hittills alltså inte varit möjligt, säger Romina Poumokhatri och fortsätter:

– Vi vill göra det möjligt att bygga kärnkraft där det gör mest nytta för elsystemet.

Enligt Tidöavtalet

Förslaget är en del av Tidöavtalets överenskommelse kring kärnkraft, under rubriken Lagändringar för ny kärnkraft står:

Tidöpartiernas plan för fler lagändringar

Lagändringar för att möjliggöra ny kärnkraft

Förbuden i miljöbalken att tillåta nya reaktorer på andra platser än i dag och ha fler än tio samtidigt i drift tas bort. Förbudet mot att återstarta stängda reaktorer ska tas bort. Nödvändiga regelverk ska skyndsamt utvecklas för att skapa förutsättningar för att små modulära reaktorer (SMR) ska kunna bygga och nyttjas i Sverige.

Kortare tillståndsprocess och snabbspår för ny kärnkraft. Inför en ny regel i miljöbalken som innebär att endast en myndighet får vara part i ett tillståndsärende. Utpekad myndighet ska ansvara för samordning med ev. andra myndigheter med intresse i saken. Inför också ett snabbspår för kärnkraft i miljötillståndsprocessen – en särskild regel i miljöbalken – som innebär att tillståndsärenden som rör ny kärnkraft ska behandlas med hög prioritet. Strålsäkerhetsmyndigheten får uppdraget att föreslå hur tillståndsprocessen för ny kärnkraft även i övrigt ska kunna kortas kraftigt.

Den höga ansökningsavgiften för nya kärnkraftreaktorer ses över för att kraftigt sättas ned. Vid behov skjuts mer medel till mark- och miljödomstolarna för att snabbt kunna hantera tillståndsprövningen av ny kärnkraft. Uppdrag ges att ta fram ett snabbspår för att acceptera typgodkännande av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige, samt arbeta för typgodkännande även på europeisk nivå.

”Förbuden i miljöbalken att tillåta nya reaktorer på andra platser än i dag och ha fler än tio samtidigt i drift tas bort.”

Förslaget går nu ut på en tre månaders remissrunda. Enligt planen ska regeringen presentera en proposition efter sommaren och lagändringarna ska kunna träda i kraft i början av år 2024.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00